Home » Potonuo plutajući restoran, simbol Hong Konga
Svijet

Potonuo plutajući restoran, simbol Hong Konga

Plutajući restoran simbol Hong Konga potonuo je nekoliko dana nakon što je izvučen iz luke u kojoj je radio gotovo 50 godina.

Pod nazivom “restoran Jumbo” prevrnuo se u Južnom kineskom moru dok je bio na putu prema nepoznatoj lokaciji, potvrdila je njegova kompanija Aberdeen Restaurant Enterprises.

Iz kompanija su rekli da su veoma tužni zbog ovog incidenta, ali da nijedan član posade nije ozlijeđen. U martu 2020. godine restoran je bio zatvoren zbog pandemije koronavirusa kao i ostali ugostiteljski objekti.

Pretpostavlja se da je više od 3 miliona gostiju posjetilo ovaj restoran, među kojima su i britanska kraljicu Elizabeta II, Tom Cruise i Richard Branson. Prikazivan je u nekoliko filmova, uključujući film o Bondu.

Angažovani su pomorski inženjeri da pregledaju plutajući restoran prije putovanja. Plovilo je trebalo ostati na neotkrivenoj lokaciji dok čeka novog operatera.Potonuo je u nedjelju u blizini Paracelskih otoka nakon što je u njega počela prodirati voda, saopćio je Aberdeen Restaurant Enterprises.

Operater Melco International Development rekao je prošli mjesec da restoran nije bio profitabilan još od 2013. godine i da je imao velike gubitke. Restoran je bio otvoren prvi puta 1976. godine.