Home » Postupci kojima narušavamo naš imunitet
Magazin

Postupci kojima narušavamo naš imunitet

Sad kada je svijet izložen raznim virusima i epidemijama, briga o imunitetu nikad nije bila važnija. Imunološki sistem bori se protiv svih mikroorganizama iz vanjske sredine koji uzrokuju bolesti. Dakle, štiti nas od bakterija, gljivica i virusa koji čine naš organizam podložnim za prehlade i bolesti.

Kompletan imuni sistem zavisi od krvotoka i limfnog sistema jer oni imaju zadatak da dostave hranjive materije po cijelom tijelu. Najbolji način da se održi zdravlje ta dva sistema jeste zdrav način života. Kako bi zdrav način života učinili svakodnevnicom, moramo prvo da se riješimo loših navika, a u nastavku navodimo neke od njih.

Pušenje koje je danas široko zastupljeno, usporava imunološki sistem i oslabljuje ga u borbi protiv mikroorganizama. Već je pomenuto da je to mehanizam koji nas štiti od bolesti i infekcija, od običnih virusa prehlade pa do kancerogenih ćelija. Pušenje narušava njegovu ravnotežu, time se povećava rizik za razna autoimuna oboljenja. To su stanja kada imunološki sistem napada zdrave ćelije i tkiva organizma. Nova istraživanja su dovela u vezu pušenje i reumatodni artritis, autoimunu bolest kod koje organizam napada zglobove pa oni postanu oteknuti i bolni.

Prava količina i kvalitet sna ključni su za normalno funkcionisanje imunološkog sistema. Dokazano je da manjak sna ima uticaj čak i na efikasnost vakcine. Prilikom tog istraživanja osobe koje su prethodno imale po nekoliko sati sna dale su znatno slabiji odgovor na vakcinu, što znači da se mali broj antitijela razvio te je mogućnost zaraze tom bolesti veća. Imuni sistem najbolje funkcioniše kada smo dobro naspavani a preporučena količina sna je sedam sati.

Svima poznato da stres nikako nije dobar za naše mentalno i fizičko zdravlje. Kada je riječ o zdravlju imunološkog sistema, steres i usamljenost ga znatno narušavaju. Među velikim brojem oboljelih od autoimunih, kancerogenih i virusnih bolesti, velik udio zauzimaju osobe koje su izlagane stresu i koje se izjašnjavaju kao usamljene i depresivne.