Home » Populatni ChatGPT obavio posao od 600 dolara u 30 sekundi
Ekonomija

Populatni ChatGPT obavio posao od 600 dolara u 30 sekundi

Ako do sada niste čuli za popularni ChatGPT, vjerojatno bi trebali provjeriti o čemu je riječ.

Ako do sada niste čuli za popularni ChatGPT, vjerojatno bi trebali provjeriti o čemu je riječ.

Naime, Opena AI ChatGPT, jezički alat koji je dizajniran da odgovara na pitanja i kreiran na odradi posao umjesto vas, postaje sve popularniji, piše Business Insider.

Iskustvo sa umjetnom inteligencijom testirao je i freelancer  i marketinški stručnjak Henry Williams koji je chatbot iskoristio za pisanje jednog marketinškog članka. Njegovo se oduševljenje se kako je kazao pretvorilo u “šok i horor” jer je ChatGPT napisao članak od 600 dolara za samo 30 sekundi.

Pišući u The Guardianu u utorak, Henry Williams je rekao da je članak trebao malo uređivati ​​- ali kada bi ga uredio, za pisanje bi naplatio 500 funti (615 dolara).

Williams je rekao da je ChatGPT članak bio pojednostavljeno strukturiran i napisan neljudskim tonom, ali su “ključne tačke, gramatika i sintaksa bili na mjestu”.

“Prilično sam siguran da će mi umjetna inteligencija uzeti posao”, kazao je.

ChatGPT, koji je privukao više od milion korisnika ubrzo nakon lansiranja, je model na velikim jezicima hvaljen zbog svoje sposobnosti da proizvede konverzacijski tekst nalik ljudima. Chat bot je otvoren za javnost tek od novembra, ali je brzo postao globalni viralni hit  izazvavši interesovanje najviših rukovodilaca.

Iako se njegove mogućnosti još uvijek testiraju, tehnologija je pokazala obećavajuće pisanje koda i sofisticirane eseje, a čak je i “položila” ispit Wharton poslovne škole.

Williams je u svom članku za The Guardian sugerisao da će pisci i urednici “i dalje biti potrebni, ali manje njih. Čovjek će potaknuti AI da generiše gomilu članaka i nakon toga ih samo malo urediti, provjeriti njihovu ispravnost i odobriti.

Ljudska kreativnost, čini se, više neće biti potrebna.

Upravo je to jedna od stvari zbog koje mnogi kritiziraju umjetnu inteligenciju jer bi mogla u potpunosti dehumanizirati umjetnost i kreativnost.

Međutim, ChatGPT je pokazao tendenciju pouzdanog predstavljanja lažnih informacija kao istinitih, izazivajući zabrinutost da bi to moglo doprinijeti širenju dezinformacija na internetu.

Izvor: www.akta.ba