Home » Ponovo neizvjesna sezona pred bh. proizvođačima – ambalaže za pakovanje duplo skuplje
Ekonomija

Ponovo neizvjesna sezona pred bh. proizvođačima – ambalaže za pakovanje duplo skuplje

Prerađivači u našoj zemlji na pragu su neizvjesne sezone.

Prerađivači u našoj zemlji na pragu su neizvjesne sezone. Nakon prošlogodišnje nestašice tegli i limenki, ove godine susreću se sa znatnim poskupljenjem ambalaže. 

Za milion tegli, koliko im je potrebno za ovogodišnju proizvodnu sezonu, Lazići iz Golog Brda kod Bijeljine treba da izdvoje oko pola miliona maraka. Cijena ambalaže na domaćem tržištu je dvostruko viša u odnosu na prošlu godinu.

“Cijena je otišla, ako je bila 9 centi, sad je 20 centi. Mi smo mala firma koja je, eto kažem, u nekom usponu. Treba nam oko milion tegli, to je trenutno sad kad se pretvori u novac 200.000 eura, plus poklopci, transport, PDV, lager, prostor, 250.000 evra da se obezbijedi količina”, navodi Mladen Lazić, vlasnik fabrike za preradu povrća.

S obzirom na to da je na njihovom gazdinstvu zaokružen proces od njive do trpeze, veće troškove ambalaže pokušaće da nadomjeste većom proizvodnjom svoje sirovine.

“Generalno situacija je svake godine sve teža, svake godine sirovina je skuplja, tegla skuplja, radne snage sve manje i radna snaga  sve skuplja”, kaže Miodrag Lazić.

Ništa bolja situacija nije ni u najvećoj semberskoj fabrici za preradu povrća i voća, gdje je organizovana proizvodnja dovedena u pitanje. 

“Situacija je takva da, u zavisnosti od situacije, da li možemo da  obezbijedimo ambalažu, kako staklenu tako i limenku. Pozicioniraćemo se na količine koje ćemo ove godine prerađivati. To je globalni problem, sve i jedna staklara u regionu je u vlasništvu kompanije iz Švajcarske”, ističe Stevan Filipović, direktor PI “Sava Semberija” iz Bijeljine.

Dok prerađivači procjenjuju šta da učine ove godine i koliko sirovine da otkupe, iz resornog ministarstva obećavaju pomoć.

“Nastojaćemo da putem naših konzulata i predstavništava vidimo na koji način možemo pomoći našim velikim proizvođačima. Ovogodišnjim Pravilnikom za raspodjelu podsticaja u poljoprivredi predviđene su mjere za skladišne i pakerajske kapacitete, kao i nabavka ambalaže”, navodi Savo Minić,  ministar poljoprivrede Republike Srpske.

Pored ambalaže, i svi ostali troškovi proizvodnje su u porastu, zbog čega su domaći prerađivači zabrinuti da će njihove proizvode, zbog više cijene, u drugi plan da potisnu uvozni, koji su jeftiniji. 

Izvor: www.akta.ba