Home » Pojava suprotna déjà vu – jamais vu
Magazin

Pojava suprotna déjà vu – jamais vu

Svi smo barem jednom u životu iskusili fenomen deja vu, međutim, malo ljudi je upozznato sa potpunom suprotnosti toga, a to je jamais vu.

Mi zapravo iskusimo savršenu podudarnost između objektivne i subjektivne percepcije, između stvari koje su nam poznate i koje nam nisu poznate. Kako bi bolje razumjeli, navest ćemo primjere.

Deja vu je, na primjer, situacija kada sretnemo nekoga koga nikad ranije nismo vidjeli a ipak imamo osjećaj da ga poznajemo. Dešava se čak i dok proživljamo određeni trenutak, imamo osjećaj da se to već, baš identično, desilo.

U narodima se to objašnjavalo na razne načine a najčšće je bilo tumačeno kao nadnaravna moć da se određena osoba sjeća prošlog života. Sa gledišta nauke, takva iskustva su posljedica prolaznog poremećaja percepcije u mozgu.

Suprotno od toga, jamais vu je osjećaj da nam je nešto dobro poznato, zapravo nepoznato. To može biti na primjer da uđete u neku prostoriju svoga stana a imate osjećaj kao da ste tu prvi put. Ovo daleko više uznemiri osobe koje proživljavaju nego deja vu.

Neke osobe su podijelile svoje iskustvo na društvenim mrežama. Izjava jednog mladića kaže da jednom prilikom kada je izašao iz autobusa u svom gradu, imao je osjećaj da je prvi put tu i ništa mu nije bilo poznato. Morao je koristiti navigaciju kako bi došao kući.

Neki nezvanični eksperimenti su potvrdili da osobe koje često imaju deja vu, velika je vjerovatnoća da će iskusiti i jamais vu.