Home » Pogledajte kako iz zraka izgledaju protesti ispred zgrade OHR-a u Sarajevu
BiH

Pogledajte kako iz zraka izgledaju protesti ispred zgrade OHR-a u Sarajevu

Ispred zgrade OHR-a još uvijek traju protesti građana na koje je stiglo više hiljada ljudi, a to se najbolje vidi na snimcima iz zraka.

Organizatori protesta su Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99” i neformalna grupa građana “ReSTART”. Građani su se već u 14 sati okupili ispred ureda visokog predstavnika gdje su prvo poslušali himnu BiH, a zatim su počeli govori prisutnih.

Najveći broj građana sa sobom nosi državnu zastavu, a razvili su i veliki transparent na kojem piše “Schmidt go away, OHR stay”. Na ostalima piše još i “Christiane, dosta je bilo”, “Go home” uz fotografije visokog predstavnika Schmidta i američkog ambasadora Michaela Murphyja.

Prisutnima se obratila apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava Azra Zornić, a pročitana je i poruka književnika Gradimira Gojera. Oni su poslali poruku da je visoki predstavnik neprijatelj BiH te su pozvali međunarodnu zajednicu da ga povuče i predloži novog visokog predstavnika.

Bilo je i nekih krajnje nerealnih zahtjeva u ovom političkom trenutku, kao što je ukidanje kantona i entiteta te glasanje po principu “jedan čovjek, jedan glas” bez obzira na nacionalnost.

Izvor: klix.ba