Home » Podignuta optužnica protiv dvije osobe za ratne zločine u Tesliću
Crna hronika

Podignuta optužnica protiv dvije osobe za ratne zločine u Tesliću

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za ratne zločine u Tesliću 1992. godine. Zločini se odnose na ubistvo šest žrtava, kao i teška zlostavljanja više desetina osoba, nezakonito zatočenih u objektu u mjestu Pribinić kod Teslića.

Optužnica je podognuta protiv Dragana Babića, zvanog “Brćo” ili “Vodnik”, rođenog 1967. godine u Tesliću, državljanina BiH i Milivoja Maletića, zvanog „Šnjegotinac“, rođenog 1966. godine u Čelincu, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika Vojske RS, optuženi Babić u svojstvu upravnika objekta, kao i pripadnika Vojne policije a optuženi Maletić u svojstvu stražara u zatočeničkom objektu u Pribiniću, tijekom 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i ratnih zarobljenika za vrijeme sukoba.

Oni su optuženi da su osobno, kao i sa drugim osobama, sudjelovali u ubistvima, mučenjima, zlostavljanjima, premlaćivanjima, nanošenju teških tjelesnih i duševnih ozlijeda, mučenjima na izrazito ponižavajuće načine i držanju u nečovječnim uvjetima, najmanje 110 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, većim dijelom civila, kao i ratnih zarobljenika, koji su se nalazili u zatočenju u navedenom objektu u blizini Teslića.

Počinjeni zločini rezultirali su smrću šest osoba, tri žrtve bošnjačke i tri žrtve hrvatske nacionalnosti od kojih ni jedno ubojstvo nije počinjeno vatrenim oružjem, već je smrt nastupila uslijed teških zlostavljanja i tjelesnih ozlijeda. Zlostavljanje zatočenika, u velikom broju slučajeva rezultiralo je teškim tjelesnim ozlijedama, višestrukim lomovima kostiju i teškim tjelesnim oštećenjima, čije posljedice su kod žrtava i danas vidljive.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 57 svjedoka, od kojih dva svjedoka uz mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 90 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.