Home » Podaci agencija za statistiku: Inflacija u eurozoni pada, no hrana i dalje poskupljuje
Svijet

Podaci agencija za statistiku: Inflacija u eurozoni pada, no hrana i dalje poskupljuje

Inflacija u 20 zemalja eurozone pada otkako je dosegla vrhunac od 10,6 posto u oktobru prošle godine, pa se očekuje da će godišnja inflacija u martu iznositi 6,9 posto, što je pad s 8,5 posto u februaru, pokazuju podaci agencija za statistiku EU (Eurostat).

Najveću inflaciju očekuju hrana, alkohol i duhan od 15,4 posto u odnosu na 15 posto u februaru, te neenergetska industrijska roba sa 6,6 posto u odnosu na 6,8 posto u februaru. Cijene energenata, u međuvremenu, pale su za 0,9 posto.

Temeljna inflacija, koja isključuje varijabilne cijene hrane i energenata te daje bolji uvid u daljnje dugoročno kretanje inflacije, porasla je na rekordnih 5,7 posto s 5,6 posto u prethodnom mjesecu.

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde izjavila je jučer da se ECB sprema povećati kamatne stope na sjednici u julu kako bi izašla iz negativnih kamatnih stopa do kraja trećeg kvartala.

“U borbi protiv visoke inflacije imamo potrebne alate i koristit ćemo ih, promatrajući podatke i prognoze naših stručnjaka, ali i procjenjujući transmisiju naše monetarne politike na najbolji mogući način, kako bismo odredili stope do inflacije. vraća se na dva posto”, rekla je Lagarde.

ECB, američka centralna banka Federal Reserve i Bank of England podigli su kamatne stope ovog mjeseca jer su usredotočeni na borbu protiv rasta cijena.

Inflacija je u februaru u SAD-u iznosila šest posto, a u Velikoj Britaniji 10,4 posto.