Home » Počeo prvi ciklus pojačanih inspekcijskih nadzora u FBiH
Ekonomija

Počeo prvi ciklus pojačanih inspekcijskih nadzora u FBiH

Federalna uprava za inspekcijske poslove je danas započela provođenje prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora.

U okviru aktivnosti na suzbijanju nezakonitih djelatnosti u pojedinim oblastima inspekcijskog nadzora, koje su prepoznate pod pojmom sive ekonomije, Federalna uprava za inspekcijske poslove je danas započela provođenje prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora u Federaciji Bosne i Hercegovine za tekuću  godinu, saopćeno je iz te uprave.

Nadzore provode mješoviti timovi Federalne uprave za insepkcijske poslove u saradnji s kantonalnim inspekcijskim organima, u skladu s “Programom pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine  za period mart-august 2023. godine”.

U saopćenju se navodi da su  predmet inspekcijskih kontrola, između ostalog, prometovanje roba i usluga, vođenje poslovnih knjiga, prometovanje drvnih sortimenata, promet građevinskog materijala, izdavanje fiskalnih računa, korištenje novčanih poticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, obavljanje farmaceutske djelatnosti, te nadzor  u drugim oblastima iz nadležnosti 11 federalnih inspektorata. Pojačani nadzori će trajati do 22. augusta.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove apeluju na  privredne subjekte da usklade svoje poslovanje s pozitivnim propisima kako ne bi bili predmet sankcionisanja. Također, na građane apeluju sa prijave uočene nepravilnosti u radu privrednih subjekata 

Izvor: www.akta.ba