Home » Pivić: Protupravna namjera da se u dnevni red sjednice PFBiH uvrsti Odluka o imenovanju Vlade FBiH
BiH

Pivić: Protupravna namjera da se u dnevni red sjednice PFBiH uvrsti Odluka o imenovanju Vlade FBiH

Protupravna je namjera da se u dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH uvrsti tačka dnevnog reda u vezi potvrđivanja Odluke o imenovanju Vlade FBiH, smatra poslanik Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nezir Pivić.

Ističe da Odluka ne sadrži ustavom propisane elemente punovažnosti, to jeste potpise predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BIH i da time ne ispunjava uslove da bude uvrštena na dnevni red “niti takva neustavna odluka proizvodi pravne učinke”.

– Međutim, u okolnostima da neustavna odluka bude uvrštena u dnevni red, a što je suprotno odredbama Poslovnika, takvo ponašanje konstituisat će protivpravno stanje sa štetnim i na demokratsko društvo razarajućim posljedicama. U praksi, bio bi to pokušaj stvaranja paralelnih i neustavnih institucija vlasti i suspenzija ustavnog i pravnog poretka.
Rukovodstvo Predstavičkog doma Parlamenta FBIH u svome dosadašnjem radu ustavne i poslovničke odredbe shvatalo je kao sugestiju, a ne kao obavezu koju moraju poštovati. Poslovnik je „tumačen“ proizvoljno, ne sa ciljem održavanja zakonitih sjednica već sa ciljem izvršavanja političkih ciljeva – saopćio je Pivić na svojoj Facebook stranici.

Izrazio je duboku zabrinutost zbog “(ne)rada” Predstavničkgo doma i neodržavanja sjednica, ali da ipak najveću zabrinutost izaziva, kako navodi, činjenica da se rad Doma uređuje prema političkim potrebama, a ne prema Poslovničkim odredbama.

– Čak i u takvom nepravu, uvrštavanje neustavne Odluke u dnevni red bi bio korak dalje i uveo bi nas u nepoznato i nepredvidljivo područuje sa nesagledivim posljedicama – zaključio je Pivić.