Home » Pespektiva ekonomskog rasta za ovu godinu bolja od očekivane
Ekonomija

Pespektiva ekonomskog rasta za ovu godinu bolja od očekivane

Predstojeća godina izgleda bolje nego što se strahovalo za globalnu ekonomiju, ali je i dalje puna rizika.

Predstojeća godina izgleda bolje nego što se strahovalo za globalnu ekonomiju, ali je i dalje puna rizika, uključujući eskalaciju sukoba u Ukrajini i pojavu transatlantskog trgovinskog rata, zaključio je završni panel Svjetskog ekonomskog foruma.

Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christalina Georgieva poručila je publici u Davosu da je ono što se poboljšalo jeste potencijal Kine da podstakne rast i da MMF sada predviđa kineski rast od 4,4 posto za 2023. godinu.

Iako će to vjerovatno potaknuti MMF u narednim danima da poboljša svoju trenutnu prognozu rasta od 2,7 posto za narednu godinu, ona je upozorila da se ne očekuje bilo kakvo “dramatično poboljšanje” te brojke.

Jedan rizik vezan za ponovno otvaranje Kine, sa svojim potencijalom da podgrije globalnu potražnju i cijene energije, jeste da je pokrenuo je novi val inflatornih pritisaka samo nekoliko meseci nakon što je ta borba dostigla svoj vrhunac.

Sastankom koji je trajao sedmicu dana dominirala je debata o aktuelnom sporu između Sjedinjenih Država i Evrope o subvencijama za tranziciju zelene energije, rastućim problemima duga u zemljama u razvoju i obilju geopolitičkih rizika širom planete.

“Moja najdublja zabrinutost očigledno je rat u Ukrajini”, izjavio je francuski ministar finansija Bruno Le Maire na panelu, upozoravajući da je eskalacija moguća, istovremeno navodeći da je to podstaklo Evropsku uniju da postane više politička snaga u svojoj odluci da i dalje podržava Ukrajinu.

Le Maire, koji je uključen u napore za rješavanje spora s Washingtonom oko klimatske tranzicije koja je subvencionirana od strane države od 369 milijardi dolara, za koju Europa kaže da je protiv konkurencije, rekao je da plan mora biti kompatibilan sa sličnim naporima širom svijeta.

“Ključno pitanje nije Kina na prvom mjestu, SAD na prvom mjestu, na prvom mjestu Evropa. Ključno pitanje za sve nas je klima na prvom mjestu”, rekao je Le Maire, koji će narednih dana otputovati u Washington skupa s njemačkim zvaničnicima kako bi razgovarali o mogućim promjenama američkog plana, prenosi Reuters.

Izvor: www.akta.ba