Home » Parlament Švedske usvojio zakon neophodan za NATO
Svijet

Parlament Švedske usvojio zakon neophodan za NATO

Parlament Švedske je u srijedu velikom većinom usvojio zakon koji toj zemlji omogućava pridruživanje NATO-u, za šta je još potrebno da njen prijem ratificira svih 30 članica Alijanse.

Usvajanje zakona bilo je posljednja domaća prepreka na putu Švedske ka NATO-u.

Šest od osam stranaka zastupljenih u Parlamentu bilo je za članstvo u NATO-u, a sam čin glasanja, koji je uslijedio nakon skoro sedmosatne debate, smatran je za formalnost.

Od 349 zastupnika u Parlamentu, za taj zakon glasalo je njih 269, protiv je bilo 37, a 43 su bila odsutna.

– Članstvo u NATO-u je najbolji način da se zaštiti sigurnost Švedske – rekao je ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom tokom debate, prenosi Al Jazeera.

To je nazvao “historijskim događajem” i “jednom od najvažnijih historijskih odluka svih vremena” za Švedsku.

Ulaskom u NATO Švedska će okončati dva stoljeća vojne neutralnosti.

Švedska i njen susjed Finska prijavili su se za pridruživanje NATO-u u maju 2022. godine, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Još dvije zemlje NATO-a, Turska i Mađarska, trebaju ratificirati zajedničku aplikaciju nordijskih zemalja.

Prijem novih članova zahtjeva jednoglasno odobrenje svih članica NATO-a.

Švedska se posebno suočava s prigovorima Turske, koja tvrdi da Štokholm pruža utočište pripadnicima terorističkih grupa, što švedske vlasti poriču.

Ankara zahtijeva izručenje osoba koje smatra teroristima kao uslov za davanje zelenog svjetla švedskom članstvu u NATO-u.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošle je sedmice rekao da će Parlament u Ankari početi ratificiranje finskog pristupanja NATO-u, ali je to odgodio u slučaju Švedske.

Parlament Mađarske istog dana je objavio da će glasati o ratificiranju finskog pristupanja NATO-u 27. marta, ali ne i švedskog.