Home » Opekline od sunca
Magazin

Opekline od sunca

Vanjski dijelovi kože često se upale zbog pretjeranog izlaganja ultraljubičastim zrakama. Najčešće opekline od sunca ubrzavaju starenje kože i povećavaju rizik od raka kože, čemu su posebno izložene plavokose osobe svijetlog tena.

Ljeto je nastupilo i sezona sunčanja je počela. Šta možemo učiniti u tim trenucima. Opečene dijelove tijela možete namočiti u hladnu vodu ili rashlađivati oblozima 15-20 minuta. Hladnoća smanjuje otekline te iz kože izvlači toplinu. Ako ste izgorjeli po cijelom tijelu, okupajte se u hladnoj vodi u koju ste prije toga dodali zobeno brašno.

Možete skuhati i ohladiti zeleni čaj, a zatim natopiti krpu u hladan čaj i upotrijebite kao oblog. Zeleni čaj sadrži razne sastojke koji kožu štite od ultraljubičastog zračenja i smanjuju upalu.

Za ublažavanje boli koristite i rashlađujuća i aromatična svojstva metvice. Skuhajte čaj ili dvije kapi ulja metvice stavite u vodu. Mehku tkaninu namačite u vodu i stavljajte kao oblogu na opečene dijelove tijela.

Na izgorenu kožu nanesite dio sloja čistog aloja, upotrijebite ili svježe ubrane dijelove biljke ili gel iz apoteke.

Kao prevenciju od opeklina najmanje 30 minuta prije izlaganja suncu na kožu nanesite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30 ili više. Sunčeve zrake su najjače u vremenu između 12 i 15 sati pa u tom razdoblju ograničite boravak na suncu.