Home » Opasnost od pokretanja lavina na planinama, vozačima oprez na putu
BiH

Opasnost od pokretanja lavina na planinama, vozačima oprez na putu

Predsjednik Kluba spasavalaca 2000 Pašaga Grbo upozorio je na latentnu opasnost od lavina s obzirom da snijeg nije padao pod jakim vjetrom, da se nije normalno taložio, te savjetuje planinarima i drugim ljubiteljima prirode da sačekaju sa odlaskom u planine, a vozačima oprez na putu.

– Snijeg je veoma pokretan i osjetljiv na opterećenje i dodir. Opasnost na planinama posebno su neuređena i neobilježena područja. Planinarima predlažemo da sačekaju tri do četiri dana, da se slegne snijeg, pa i onda opet postoji opasnost od odrona koji mnogi nazivaju lavinama. Isključivo se treba  kretati uređenim stazama na skijalištima i  sačekati najmanje 48 sati  da se snijeg slegne i poveže – naglasio je Grbo u izjavi za Fenu.

Grbo upozorava i vozače na oprez i pažnju tokom vožnje, a izdvaja saobraćajnice uz Lašvu ‘zato što se snijeg nije imao za što vezati, pa je ostao na lišću i samo se čeka određena težina da ga pokrene’, kao i kanjoj Bistrice.

– Vozači bi trebalo da budu jako pažljivi u vožnji, da se ne zaustavljaju u kanjonima, posebno radi lijepe fotografije, neka na to zaborave – kazao je.

Lavina je internacionalni naziv za odron snijeg, a nastaje na padinama nagiba više od deset stepeni (veoma blag nagib), ali i nagibima do šesdeset stepeni. Postoje lavine od rastresitog snijega, te rahlog snijega (pri niskim temperaturama zraka) koje guše a nastaju pretvaranjem pahuljica snijega u prašinu), zatim pločaste lavine i vlažne, odnosno mokre lavine koje dosežu veliku težinu.

Lavine su česte na Bjelašnici, Treskavici, Prenju (jedna od najopasnijih i tu zimi idu samo rijetki i najbolji poznavaoci), Visočici, Magliću. Među rizičnim u zimskim uvjetima je i Jahorina gdje je zbog vremenskih neprilika za vrijeme Olimpijskih igara 1984. godine, kako se Grbo prisjetio, nekoliko puta odgađan spust, a snježna masa odnijela je konstrukcije postavljene za kamere namijenjene za snimanje dionica spusta.

U ovdašnjoj terminologiji ranije su se koristili različiti termini za lavinu i još se koriste u pojedinim ruralnim sredinama. Tako su se npr. koristili pojmovi usov i plaz, pa su ljudi govorili ‘pokupio ga usov i zatrpao snijegom’.

Klub spasavalaca 2000 Sarajevo formiran je 2000. godine. Raspolaže opremom za spasavanje u svim vremenskim uvjetima i na svim terenima, a ima i terenska vozila, što doprinosi boljem i efektivnijem radu spasavaoca.