Home » Oklopna vozila MUP TK vrijedna 4,4 miliona KM stigla u Ploče, uskoro su u BiH
Ekonomija

Oklopna vozila MUP TK vrijedna 4,4 miliona KM stigla u Ploče, uskoro su u BiH

Oklopna vozila koja nabavlja Tuzlanski kanton za potrebe policije MUP-a TK stigla su u Ploče.

Oklopna vozila koja nabavlja Tuzlanski kanton za potrebe policije MUP-a TK stigla su u Ploče, potvrdio je Irfan Halilagić, premijer TK i uskoro će biti prebačena i u Bosnu i Hercegovinu.

Ova nova oprema predstavlja značajan korak naprijed u jačanju kapaciteta policijskih snaga i osigurava da službenici MUP-a TK budu još spremniji i opremljeniji za izazove s kojima se suočavaju u svakodnevnom obavljanju svojih dužnosti.

mup

Podsjećamo, oklopni transporteri koje je kupila Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona sastavljeni su u Kanadi, a radi se o četiri policijska transportera “senator” kanadske kompanije Roshel.

Ukupna cijena četiri transportera iznosi 4,4 miliona KM plus PDV. Vozila imaju osam sjedišta i protivbalističku zaštitu druge kategorije, što znači da ih ne može probiti metak kalibra 7,62 milimetra.

“Kažu ako vam ide suviše lahko, pogledajte bolje, možda vam ide nizbrdo… S obzirom da je bilo preteško i predugo, znali smo da se penjemo – visoko! Bili smo odlučni, uporni i ustrajni u višegodišnjem putu, u maratonu, koji nas je vodio revoluciji na polju sigurnosti na TK-a. Borili smo se, javno i tajno, nekoliko godina, dok napokon nismo došli u poziciju da svjedočimo historijskom jačanju naše policije. Ovih dana biće predstavljeni najmoderniji oklopni transporteri policije TK-a”, rekao je Muamer Zukić, Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

mup

Kazao je da su prije nekoliko mjeseci primili dvije stotine policajaca, koji su danas na akademiji.

“Ovih dana završen je tenderski postupak nabavke više stotina najmodernijih pušaka. U narednim sedmicama započinjemo proceduru prijema novih nekoliko stotina policajaca. A kao dio zakonodavne vlasti i skupštinski inicijator jačanja policije TK-a, mogu kazati da ćemo u narednoj godini pokušati učiniti i najveće iskorake u pogledu sigurnosti, ali neka zasad bude tajna. Ponosan sam i zahvalan Bogu na nadahnuću da budem (uporni) skupštinski i vanskupštinski inicijator ovog revolucionarnog iskoraka na polju sigurnosti u ovom dijelu naše domovine”, poručio je Zukić.

Izvor: www.akta.ba