Home » Ogrešević se obrušio na Hurtića, Konakovića i Fortu: Zašto šutite na organizovanu hajku na Bošnjake?
BiH

Ogrešević se obrušio na Hurtića, Konakovića i Fortu: Zašto šutite na organizovanu hajku na Bošnjake?

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević je pitao državne ministre Sevlida Hurtića (BH Zeleni), Elmedina Konakovića (NiP) i Edina Fortu (NS) zašto šute na, kako je naveo, organizovanu hajku na Bošnjake i njihove vjerske institucije.

Kako su saopćili iz NES-a, u Prijedoru, gradu u kojem su nakon Srebrenice počinjeni najveći zločini nad Bošnjacima, lokalne vlasti proganjaju i isljeđuju Amira efendiju Mahića i druge Bošnjake. U Neumu je, kako je naveo Ogrešević, na udaru lokalnih vlasti novoizgrađena džamija kojoj prijete i rušenjem.

Za Milorad Dodika, predsjednika SNSD-a koji je koalicioni partner NiP-a i NS-a, istakao je da danima ne bira riječi prilikom brutalnih napada na Bošnjake, Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini i reisu-l-ulemu Huseina efendiju Kavazovića.

“Očigledno da je na sceni organizovana hajka na Bošnjake i njihove vjerske institucije, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu. Dovoljno je pogledati samo videosnimak, koji za to vrijeme kruži internetom, a na kojem se čuje sveštenik Srpske pravoslavne crkve kako dijaspori pjeva četničku himnu ‘Sprem'te se, sprem'te, četnici’, uz stihove poput ‘bacajte bombe četnici'”, naglasio je.

Kako je Ogrešević konstatovao, ovakve fašističke skupove i poruke niko nije osudio, a kamoli procesuirao.

“No, jeste ef. Mahića i druge žrtve koje se sada samo pitaju ko je sljedeći? Šta je sljedeće? Je li ovo to novo ozračje koje je najavljeno kada se formirala državna vlast”, pitao je Konakovića i Fortu.

Poručio je da se ovako ne vodi, kako je ukazao, međunacionalni, međuetnički, međuvjerski ili bilo koji drugi dijalog. Smatra da prvi koji je morao reagovati i stati u zaštitu ef. Mahića jeste ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, za kojeg je napomenuo da je za sebe kazao da nije “Dodikov Bošnjak iz RS-a”.

“Nažalost, samo naivne je iznenadio izostanak Hurtićeve reakcije na progon ef. Mahića i Dodikove uvrede. Posebno nas u NES-u koji smo izašli iz pregovora o učešću u državnoj vlasti upravo zbog ovakvih kontinuiranih napada na državu i ponižavanja Bošnjaka. Zabrinjava i šutnja Elmedina Konakovića i Edina Forte koji s Dodikom čine državnu vlast i koji su odgovorni za Bošnjake i u RS-u i u Neumu”, naglasio je.

Kako je naveo Ogrešević, ako i ovaj put izostane adekvatna reakcija, trebamo li se zaista zapitati hoće li to Bošnjaci morati kriti da su muslimani.

“Da li će morati krišom i pognute glave ići u džamije? Da će li se uskoro morati izvinjavati i za zločine koji su nad njima počinjeni? Da li je li to cijena koju Bošnjaci moraju platiti kako bi se ispunila želja nekolicine pojedinaca da zasjednu u ministarsku stolicu i budu dio državne vlasti” pitao je Ogrešević, saopćili su iz NES-a.

Podsjećamo, NES, SBiH i Za nove generacije (ZNG) su odlučili da ne budu dio državne vlasti koju čine NiP, NS, SDP, SNSD i HDZ. Kao razlog za to su istakli to da Trojka (NiP, NS i SDP) zanemaruje nacionalističku politiku SNSD-a i HDZ-a. Iz NES-a, SBiH-a i ZNG-a su ranije uvjeravali da su spremni s Trojkom i HDZ-om biti dio vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Međutim, ovakvi javni istupi poput ovog Ogreševićevog nameću pitanje da li je to zaista tako.

Izvor: Klix