Home » Održana prva sjednica novog saziva Vijeća ministara BiH, podijeljene funkcije u odborima
BiH

Održana prva sjednica novog saziva Vijeća ministara BiH, podijeljene funkcije u odborima

Uspostavljeni odbori za unutrašnju politiku i ekonomiju

Vijeće ministara BiH na prvoj sjednici u novom sazivu donijelo je pojedinačne odluke o imenovanju predsjedatelja i članova Odbora za unutarnju politiku i Odbora za ekonomiju te stalnih tijela Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nužnih za normalan i funkcionalan rad.

Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, prije rasprave na sjednici Vijeća ministara BiH sva pitanja u nadležnosti ministarstava BiH koja ulaze u sastav odbora obvezno se prethodno raspravljaju na sjednicama odbora.

Odborom za unutarnju politiku predsjedavat će zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara i ministar obrane Zukan Helez, a njegovzamjenikje ministar pravde Davor Bunoza.  Članovi Odbora su ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak, ministar sigurnosti Nenad Nešić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić, direktor Direkcije za europske integracije Edin Dilberović, direktor Ureda za zakonodavstvo Džemail Ćibo,  generalni tajnik Vijeća ministara Robert Vidović, savjetnik predsjedateljice Vijeća ministara Nikola Lovrinović, kao i koordinator Brčko distrikta BiH u Vijeću ministara BiH Miroslav Gavrić, bez mogućnosti glasovanja.

Odborom za ekonomiju predsjedavat će ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, dok je njegov zamjenik ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković.

Članovi ovog odbora su zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara i ministar financija i trezora dr. Zoran Tegeltija, ministar komunikacija i prometa Edin Forto, direktor Direkcije za europske integracije Edin Dilberović, direktor Ureda za zakonodavstvo Džemail Ćibo, generalni tajnik Vijeća ministara Robert Vidović, savjetnik predsjedateljice Vijeća ministara Niko Duvnjak, kao ikoordinator Brčko distrikta BiH u Vijeću ministara BiH Miroslav Gavrić, bez mogućnosti glasovanja.

Predsjedatelji odbora i njihovi zamjenici rotiraju se na funkciji predsjedatelja na godišnjoj razini, a u slučaju odsutnosti ministra na sjednici odbora zamjenjuje ga zamjenik ministra, uz pisanu ovlast ministra.

Predloženi guverneri u međunarodnim finansijskim institucijama

Vijeće ministara BiH usvojilo je zaključak kojim se predlažu predstavnici Bosne i Hercegovine u međunarodnim financijskim institucijama, i to Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondom i Europskoj banci za obnovu i razvoj.  Ministarstvo vanjskih poslova dostavit će ovaj prijedlog Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odlučivanja.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto predložena je za guvernerku u Europskoj banci za obnovu i razvoj, dok je za njezina zamjenika predložen ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

Ministar financija i trezora BiH i zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara BiH dr. Zoran Tegeltija predložen je za guvernera u Svjetskoj banci, a za zamjenika guvernera predložen je ministar komunikacija i prometa Edin Forto.

U Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) za guvernera je predložen ministar obrane i zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara BiH Zukan Helez, a za zamjenicu guvernera  ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak.

Omogućen rad Agencije za antidoping kontrolu i Agencije za rad i zapošljavanje BiH

Vijeće ministara BiH prihvatilo je zahtjev Agencije za rad i zapošljavanje BiH da se zbog redovitog odvijanja radnih procesa produži  mandat vršitelju dužnosti direktora ove agencije Vedadu Hindiji, počevši od 1. 2. 2023. godine do okončanja natječajne procedure, a najduže tri mjeseca.

Ranije je Vedad Hindija imenovanza v. d. direktora Agencije za rad i zapošljavanje do 31. 1. 2023. godine jer je direktor te agencije podnio ostavku zbog preuzimanja zastupničkog mandata, a Vijeće ministara zadužilo Ministarstvo civilnih poslova da raspiše javni natječaj za popunu te pozicije.

Istovremeno je dužnosti direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH na osobni zahtjev razriješen  Slavko Matić, koji je preuzeo zastupnički mandat, a za v. d. direktora na razdoblje od tri mjeseca imenovan je Mijo Krešić, počevši od 2. 2. 2023. godine.

Ministarstvo civilnih poslova zaduženo je da, na osnovi Zakona o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima Bosne i Hercegovine, raspiše javni natječaj za izbor i imenovanje direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH.