Home » Odbijen zahtjev ratnom zločincu Milanu Lukiću
Crna hronika

Odbijen zahtjev ratnom zločincu Milanu Lukiću

Milan Lukić je ratni zločinac kojeg je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u Višegradu. On je je zatražio puštanje na prijevremenu slobodu, kao i pomilovanje.

Ovaj zahtjev Milana Lukića da bude pušten na prijevremenu slobodu je odbio Mehanizam za međunarodne krivične sudove. Carmel Agius, Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove kategorično je odbio ovaj zahtjev, napomenuo je kako su Lukićeve reference neosnovane, bez nekog jasnog obrazloženja u njegovom zahtjevu. Agius je istakao da vjeruje kako treba smatrati da Lukić traži samo prijevremeno oslobađanje.

Lukić je puštanje na slobodu zatražio kao obraloženje time što služenje kazne u Estoniji osam godina sprečavalo da viđa djecu iz Srbije i da predstavlja problem njegovoj djeci iz Evrope da ga posjete te da to krši njegova prava.

U svom zahtjevu Lukić je pokušao osporiti konačnu presudu donesenu protiv njega, tvrdeći kako mu je sve podmetnuto, da nije počonio nikakav zločin i da nije kriv.

“Prilikom odlučivanja o prethodnom zahtjevu Lukića, moj prethodnik je odredio da će ‘Mehanizam smatrati Lukića podobnim za prijevremeno puštanje na slobodu nakon što je odslužio više od dvije trećine od 45 godina, što iznosi više od 30 godina njegove kazne’”, naveo je Agius.

Lukić je odslužio samo oko 17 godina doživotne kazne I još uvijek ne ispunjava uslove za razmatranje prijevremenog puštanja na slobodu”, naveo je Agius u svojoj odluci.

Podsjetimo se Haški tribunal je 2012. godine Lukića osudio na doživotnu kaznu zatvora. On je kao komandant paravojne jedinice “Beli orlovi”, proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene u Višegradu, koji su uključivali masakre na Bikavcu i u Pionirskoj ulici.