Home » Od danas u BiH kazna za parkiranje na mjesta za osobe sa invaliditetom iznosi 200 KM
BiH

Od danas u BiH kazna za parkiranje na mjesta za osobe sa invaliditetom iznosi 200 KM

Zakon o većim kaznama za parkiranje na mjesta za osobe sa invaliditetom u BiH od danas je stupio na snagu, što podrazumijeva da će kazne za takav prekršaj iznositi 200 KM.

Inicijativu je pokrenuo zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović. U aprilu ove godine zakon je bio izglasan u Predstavničkom domu.

Kasnije, 15. juna i Dom naroda Parlamenta BiH je usvojio izvještaje zajedničkih komisija oba doma Parlamenta o dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini čime je zakon i usvojen.

U ovim izmjenama predviđeno je da se za nepropisno parkiranje na mjestu za osobe s invaliditetom kažnjava finansijski sa 200 KM.

Još jedan od propisa koji se tiču parkinga za osobe sa invaliditetom je u parlamentarnoj proceduri. Odnosno, u Predstavničkom domu BiH je jednoglasno usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, s ciljem da i osobe sa invaliditetom od 80 posto i više, imaju pravo na znak pristupačnosti.

Magazinović je najavio i da će krenuti u provjere lažnih naljepnica, te ko ih proizvodi, ukoliko je to istina.

Izvor: klix.ba