Home » Objavljeni zvanični podaci o posljedicama zemljotresa u Turskoj: Poginula najmanje 1.121 osoba
Svijet

Objavljeni zvanični podaci o posljedicama zemljotresa u Turskoj: Poginula najmanje 1.121 osoba

U poslijepodnevnim satima, u 13:24 sati po lokalnom vremenu, prema podacima AFAD-a, Tursku je pogodio novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru. Epicentar novog zemljotresa zabilježen je u distriktu Elbistan, također u Kahramanmarašu.

Iz AFAD-a su potvrdili da je broj poginulih do sada porastao na 1.121, dok je broj povrijeđenih, prema posljednjim informacijama, 7.003.

Prema riječima Yunusa Sezera, predsjednika AFAD-a, srušene su 2.834 zgrade. Ukupan broj osoblja koji je uključen u potragu i spašavanje u regionu je 9.698, saopćili su iz Ambasade Turske u BiH.

Ono što se zna od ranije, više od 10 timova za potragu i spašavanje iz Evropske unije mobilizirano je nakon potresa koji je pogodio Tursku, rekao je glasnogovornik Evropske komisije.

SAD, Velika Britanija, Izrael, Rusija i Kina su među ostalim nacijama koje su javno ponudile pomoć. Azerbejdžan je poslao 370 spasilaca, a Nizozemska je poslala 15 metričkih tona materijala za spašavanje i potragu.

Vlasti Bosne i Hercegovine su iskazale spremnost da u Tursku upute spasilačke timove.

“Ovom prilikom, kao čovjek i kao ministar sigurnosti BiH, upućujem iskreno saučešće predsjedniku Turske i njenim građanima povodom ovog stradanja. Takođe, upućujem i poruku da će BiH pružiti maksimalno moguću pomoć u saniranju štete koja je nastala ovom zaista teškom elementarnom nepogodom kako bi se građani ugroženih područja Turske što prije vratili normalnom životu”, naglasio je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

Izvor: klix.ba