Home » Objavljena prognoza do 24. jula: Evo kad će opet biti kiše, ali i blagi pad temperatura
BiH

Objavljena prognoza do 24. jula: Evo kad će opet biti kiše, ali i blagi pad temperatura

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu za naredne dvije sedmice, za period od 10. do 24. jula 2023. godine.

Kako navode, polje malo povišenog zračnog pritiska kao i dominantna topla zračna masa sa juga uslovljava stabilno vrijeme i natprosječno visoke temperature zraka.

Širom Bosne i Hercegovine, do četvrtka 13. jula, prognozira se stabilno i sunčano vrijeme. U periodu od 13. do 15. jula, u Bosni, posebno u centralnim i sjevernim predjelima, moguća je slaba i povremena kiša.

U ostatku zemlje, sve do kraja prognoznog perioda, očekuje se stabilno, sunčano i toplo vrijeme.

Narednih 10 dana temperature zraka prognoziraju se iznad prosjeka za ovaj period godine. U Bosni, te na planinskom sjeveru Hercegovine, tokom jutra vrijednosti temperatura očekuju se od 15 do 20 °C, dok se u ostatku Hercegovine prognozira od 21 do 26 °C. U istom periodu, maksimalne dnevne temperature zraka u Bosni kretaće se od 31 do 36, na jugu zemlje do 39 °C.

Od 19. jula izgledan je blagi pad vrijednosti temperatura zraka. Jutarnje u Bosni očekuju su od 14 do 19, u Hercegovini od 20 do 25, danju u Bosni do 29, u Hercegovini do 36 °C.