Home » Objavljena dugoročna vremenska prognoza za BiH, narednih dana temperature ispod prosjeka
BiH

Objavljena dugoročna vremenska prognoza za BiH, narednih dana temperature ispod prosjeka

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je dugoročnu vremensku prognozu sa izgledima vremena kakvi se očekuju u našoj zemlji u narednih 15 dana.

U Bosni se do sedmog februara prognozira se povremen i slab snijeg, posebno u centralnim i istočnim predjelima. Od 8. pa sve do 14. februara izgledno je stabilnije vrijeme bez padavina.

U Hercegovini se u ovom periodu očekuje sunčano i stabilno, dok se kiša prognozira samo za kraj ove sedmice, tačnije drugog i trećeg februara, nakon čega slijedi duži stabilniji period do kraja prognoznog perioda.

Do trećeg februara, prognozirane vrijednosti temperatura zraka očekuju se ispod granice uobičajenih za ovo doba godine. Minimalne vrijednosti kretat će se od -5 do nula u Bosni, na jugu zemlje do jednog stepena, a najviše dnevne u Bosnu između jednog i petog stepena Celzijusa, na jugu zemlje do desetog podeljka.

Blagi porast temperatura zraka izgledan je od četvrtog februara, pa sve do kraja prognoznog perioda, odnosno do 14. februara. Očekivane vrijednosti vraćaju se u granice uobičajenih za početak mjeseca februara.

U Bosni, tokom ovog perioda, minimalne temperature zraka kretat će se od -3 do 1, u Hercegovini oko tri, a maksimalne u Bosni do šest, tj. Hercegovini do 11 stepeni.