Home » Objavljen dokument “Budžet Federacije BiH za građane za 2023.” (VIDEO)
BiH

Objavljen dokument “Budžet Federacije BiH za građane za 2023.” (VIDEO)

Federalno ministarstvo finansija izradilo je dokument “Budžet Federacije BiH za građane za 2023.” s ciljem jačanja povjerenja građana u institucije Federacije.

Namjera je da se šira javnost uputi u osnovne finansijske termine, te da se na jednostavan način prikaže kako se budžet planira, izrađuje, usvaja i izvršava.

Iz resornog ministarstva naglašavaju svoju obavezu da građane informiraju o izvorima prikupljenog novca i načinu njegovog trošenja, a s obzirom na to da i oni pune državni trezor.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević izjavila je da su tim dokumentom nastojali prikazati prihode Federacije koji se planiraju ostvariti u 2023., te na što se namjeravaju trošiti prikupljena sredstva, odnosno način raspodjele troškova.

– U prvom dijelu definirali smo osnovne proračunske pojmove i aktivnosti koje se poduzimaju od pripreme do usvajanja proračuna, a u drugom dijelu prikazali smo pojedinačne stavke prihoda i rashoda Vlade FBiH za 2023. – pojasnila je u uvodnom dijelu “Budžeta FBiH za građane za 2023.” Milićević.

Također, iz resornog ministarstva ističu da objavljivanjem tog dokumenta žele potaknuti građane na aktivnije uključivanje putem davanja preporuka, prijedloga, ali i kritika, što je od izuzetnog značaja i predstavljat će osnovu za izradu budžeta u narednom periodu.

Osnovna ideja “Budžeta za građane” je unapređenje budžetskog mehanizma, a učešće građana u ovim procesima doprinosi i donošenju kvalitetnijih odluka, te stvaranju građanske kulture. Stoga je intencija ministarstva da odgovori na osnovna pitanja o Budžetu FBiH, kako bi se unaprijedio proces upravljanja javnim finansijama.

“Budžet za građane za 2023.” objavljen je na web stranici Federalnog ministarstva finansija (link), te uz kratki videoprikaz i na stranici Vlade Federacije BiH (link), saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose javnošću.