Home » Novi sporazum Start unaprijeđuje međunarodnu stabilnost
Ekonomija

Novi sporazum Start unaprijeđuje međunarodnu stabilnost

Sporazum za smanjenje strateškog naoružanja (Novi Start) unaprijediće međunarodnu stabilnost obuzdavanjem ruskih i američkih nuklearnih kapaciteta.

Sporazum za smanjenje strateškog naoružanja (Novi Start) unaprijediće međunarodnu stabilnost obuzdavanjem ruskih i američkih nuklearnih kapaciteta, saopštio je NATO.

“Saveznici Alijanse saglasni su da sporazum Novi START doprinosi međunarodnoj stabilnosti obuzdavanjem strateških nuklearnih snaga Rusije i SAD-a. Stoga, sa zabrinutošću napominjemo da Rusija nije ispunila pravno obavezujuće obaveze u okviru Sporazuma”, navodi se u saopštenju.

Alijansa ističe da odbijanje Rusije da sazove sjednicu Bilateralne komisije za konsultacije i da olakša inspekcijske aktivnosti SAD-a na svojoj teritoriji od avgusta 2022. godine “sprečava SAD u sprovođenju važnih prava u okviru Sporazuma i podriva mogućnost SAD-a da adekvatno verifikuje da li Rusija poštuje centralna ograničenja iz tog sporazuma”.

U saopštenju je naglašeno da rusko nepoštovanje Sporazuma podriva njegovu održivost.

“Pozivamo Rusiju da ispuni svoje obaveze u okviru Sporazuma omogućavanjem inspekcija na ruskoj teritoriji i nastavkom učešća u Bilateralnoj komisiji za konsultacije, tijelu zaduženom za sprovođenje Sporazuma”, dodaje se u saopštenju.

Novi START je jedini važeći sporazum o kontroli oružja između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Produžetak Sporazuma do februara 2026. godine dogovoren je 2021. godine.

Izvor: www.akta.ba