Home » Novi soj koronavirusa mogao bi prevladavati u Europi?
Svijet

Novi soj koronavirusa mogao bi prevladavati u Europi?

Varijanta novog koronavirusa XBB.1.5 mogla bi se u narednim tjednima proširiti u Njemačkoj i ostatku Europe i postati dominantna varijanta, rekao je njemački epidemiolog.

Ta varijanta prisutna je u gotovo polovici broja novozaraženih u SAD-u.

– Možemo s određenom sigurnošću prognozirati da će ta varijanta prevladati i u našoj zemlji – rekao je Hajo Zeeb s Instituta Leibnitz za prevenciju, istraživanje i epidemiologiju u Bremenu.

Po njegovim riječima, XBB.1.5 se susreće s gubitkom imuniteta kod ljudi koji su se cijepili ili preboljeli bolest prije dosta vremena.

Dodaje, međutim, da je trenutno broj poznatih slučajeva varijante XBB.1.5 u Njemačkoj vrlo nizak te da nema potrebe razmatrati nove mjere.

Varijanta otkrivena u listopadu vrlo brzo se proširila na sjeveroistoku SAD-a i od sredine prosinca je postala dominanta u tom dijelu zemlje, dok je u ostalim dijelovima manje prisutna.

Vrlo je malo informacija o težini bolesti koju ta varijanta uzrokuje, rekao je Richard Neher, voditelj istraživačke grupe za evoluciju virusa i bakterija na Sveučilištu u Baselu, no procjenjuje da nije značajnije različita od drugih varijanti po tom pitanju.

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach izrazio je zabrinutost zbog nove varijante, ali i nadu da će Nijemci prebroditi zimu prije nego što se varijanta proširi.

Izvor: index.hr