Home » Nova hapšenja zbog korupcionaškog skandala u Evropskom parlamentu
Svijet

Nova hapšenja zbog korupcionaškog skandala u Evropskom parlamentu

Belgijski evroposlanik Mark Tarabella optužen je u subotu za korupciju i određen mu je pritvor u okviru istrage o navodima o miješanju Katara i Maroka u odluke Evropskog parlamenta, saopćilo je belgijsko savezno tužilaštvo, javlja Radio Slobodna Evropa.

– Socijalističkom poslaniku (59) određen je pritvor nakon što je optužen za korupciju, pranje novca i učestvovanje u kriminalnoj organizaciji – rekao je za France Presse (AFP) portparol tužilaštva.

Još tri osobe, među kojima i grčka evroposlanica Eva Kaili, već su u pritvoru u vezi sa tim skandalom koji je izbio 9. decembra i izazvao talas privođenja u Briselu.

Tog dana su belgijski istražitelji pronašli oko 1,5 miliona eura u gotovom novcu u kesama ili torbama u briselskom domu Eve Kaili i Pjer- Antonija Pancerija.

Panceri, bivši italijanski europoslanik, i ključni osumnjičeni u ovom slučaju, u januaru je priznao da je organizovao prevaru, javlja AFP.

On je postigao sporazum sa optužbom kojom se predviđa ograničena zatvorska kazna od godinu dana u zamjenu za precizne informacije o prevari i umiješanim osobama.

Prema belgijskim medijima, Panceri je naveo ime Tarabelle istražiteljima u decembru ubrzo poslije svog hapšenja. On je tvrdio da je Tarabelli dao između 120.000 i 140.000 eura više puta za pomoć u slučajevima vezanim za Katar.

Tarabella je negirao da je učestvovao u bilo kakvim malverzacijama i tražio da bude saslušan da može da objasni.

Belgijski sud je morao da sačeka kraj procedure ukidanja Tarabellinog imuniteta u Parlamentu 2. februara prije nego što je mogao da preduzme bilo kakve mjere.

U toj istoj istrazi još jednom socijalističkom evroposlaniku Italijanu Andrei Cozzolinu također je ukinut imunitet 2. februara i uhapšen je u petak u Italiji na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje, rekao je danas portparol tužilaštva za France-Presse.

Belgijski sud sada čeka njegovo izručenje.