Home » Njemačka otkazuje narudžbe, proizvođači namještaja iz BiH strahuju
Ekonomija

Njemačka otkazuje narudžbe, proizvođači namještaja iz BiH strahuju

Izvoz namještaja iz Bosne i Hercegovine u toku prošle godine je bio u padu, kao i prodaja u salonima namještaja u BiH

Izvoz namještaja iz Bosne i Hercegovine u toku prošle godine je bio u padu, kao i prodaja u salonima namještaja u BiH. Za industriju namještaja 2022. godina bila je slabija u odnosu na 2021, ali proizvođači strahuju da će i 2023. godine doći do pada izvoza jer Njemačka otkazuje narudžbe. 

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, za 11 mjeseci 2022. godine proizvedeno je za osam posto manje namještaja u odnosu na isti period 2021. godine.

“Nemamo još zvanične informacije koliko se izvezlo namještaja do kraja 2022. godine, ali ono što se primjećuje na terenu u posljednjem kvartalu prošle godine jeste da imamo značajan pad narudžbi iz inostranstva. Prije svega iz Njemačke koja najviše uvozi namještaj iz BiH. Do pada uvoza dolazi jer Njemačka ulazi u recesiju i naši proizvođači namještaja dobijaju male narudžbe za izvoz”, ističe Suad Ećo, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo i vlasnik firme za proizvodnju namještaja.

Proizvođače namještaja posebno zabrinjava činjenica što se smanjenje narudžbi iz inostranstva nastavlja i u ovoj godini. 

“Vrlo mali je broj ugovora koji je zaključen za 2023. godinu i sigurno ćemo u prvom kvartalu ove godine imati strašan pad kada je u pitanju izvoz namještaja“, smatra naš sagovornik.

Ećo ističe da su inflacija, rast cijena sirovine i energije doveli do poskupljenja namještaja.

“Poslije Njemačke najviše smo izvozili namještaj u Italiju i Hrvatsku i oni lagano ulaze u recesiju i smanjuju se narudžbe. U BiH je također opala prodaja namještaja jer je moralo doći do poskupljenja, a ulazne cijene za proizvodnju povećane su 50 posto u 2022. godini. Dizale su se cijene spužve, kože, mebel materijala… Uz to su se povećavale i plaće radnicima. Poskupio je i uvozni namještaj koji se prodaje u BiH iz Turske, Srbije, Kine oko 30 posto u našim maloprodajnim salonima”, kaže Ećo.

Odlazak radnika iz Bosne i Hercegovine bio je veliki posljednjih godina, ali kako tvrdi Ećo, taj trend je ublažen i nije bilo napuštanja posla u BiH zbog odlaska u evropske zemlje. Međutim, ako se i dalje bude smanjivao izvoz firme za proizvodnju namještaja, morat će i otpuštati radnike.

“I dalje imamo probleme u nabavci drveta za našu proizvodnju. Veliki broj proizvođača namještaja imao je problem kako osigurati ovu osnovnu sirovinu. Zbog toga se u BiH čak i uvozio hrast i bukva jer to nismo uspjeli kupiti na domaćem tržištu. S druge strane, i dalje se iz BiH nekontrolisano izvoze trupci, rezana građa i ogrjevno drvo, što predstavlja veliki gubitak za cijelu domaću privredu”, zaključuje Ećo.

Izvor: www.akta.ba