Home » Nikšić o “Osmorci”: Dva su bloka, “Trojka” i Kasumović, a drugi je SBiH, NES, PDA i ZNG (VIDEO)
BiH

Nikšić o “Osmorci”: Dva su bloka, “Trojka” i Kasumović, a drugi je SBiH, NES, PDA i ZNG (VIDEO)

U centrali SDP-a u Sarajevu održan je sastanak stranaka “Osmorke”, a povod su bili zaključci o situaciji u koaliciji koje je jučer usvojilo stranačko predsjedništvo SDP-a.

Sastanku su pored domaćina Nermina Nikšića prisustvovali Elmedin Konaković (Narod i pravda), Edin Forto (Naša stranka), Fuad Kasumović, Nermin Ogrešević (NES) i Mirsad Kukić (PDA).

– U ovom periodu koji je pred nama nastojat ćemo da osiguramo potpise naših zastupnika do ponedjeljka, koji bi definirali jasnu parlamentarnu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, što bi prezentirali OHR-u. Još uvijek su podijeljena mišljenja da li ili ne izabrati i podržati popredsjednika iz SDA, odluku ćemo donijeti do četvrtka. Još uvijek razgovaramo i sa partnerima, prijateljima iz međunarodne zajednice, pogotovo sa OHR-om jer i njih živo interesuje kao i nas, šta ukoliko dođe do blokade. Informisao sam kolege u funkciji predsjednika SDP-a, praktično dopustili smo kantonalnim organizacijama da na nivou kantona razgovaraju sa svim političkim partijama o uspostavi vlasti. Do sada smo držali tu blokadu čekajući državni i federalni nivo, a pošto smo imali iskakanja i na državnom a i u Domu naroda FBiH mi smo otvorili i tu priču – kazao je Nikšić, dodajući da je konačna odluka na Glavnom odboru i Predsjedništvu SDP-a.

Pojasnio je da se SDP ponašao tako da razgovara samo sa partnerima iz “Osmorke”, ali nakon što su “ljudi izašli na državnom nivou, pa sada ovo u Domu naroda FBiH”, krenulo se i u razgovore sa drugima.

Ogrešević je rekao da postoje problemi i različita gledanja u ovako širokoj koaliciji, ali da se to treba rješavati.

– Što se tiče problema koji se dešavaju, “Za nove generacije” je partner NES-a i zajedno sa SBiH ćemo nastaviti djelovati kao blok. Mislim da svako od nas mora voditi računa o dogovorima koje smo imali, držanju riječi. Nadam se da ćemo uspjeti u ovom teškom procesu, da izađemo uspješno. Mi nismo imali sa SDP-om dogovor oko domova naroda, da javnost zna. Što se tiče NES-a i SBiH, kao što je Nermin rekao, on se ne osjeća izdanim – pojasnio je Ogrešević.

Nikšić je kazao da “niko nikome ništa nije obećao, tako da nije bilo prevare”.

– Da je bilo razgovora, bilo je. Nažalost, neka bude nedostatak komunikacije, vrlo je jasno da je Marjanović glasovima “Trojke” izabran u Dom naroda. Moja je greška, greška SDP-a što nismo potpisali. I mi imamo pravo na svoje stavove da su to partneri sa kojima ne želimo sarađivati. Oni za “Trojku” nisu partneri – kazao je Nikšić, pojašnjavajući da imaju dva bloka a to su “Trojka” plus Fuad Kasumović i NES, SBiH, PDA i “Za nove generacije.

Iz SDP-a su, podsjetimo, poručili jučer da je za njih “Osmorka” zapravo “Sedmorka” te da pokret “Za nove generacije” više nije dio koalicije.

Pokret “Za nove generacije” zatražio je stavove ostalih političkih stranaka unutar koalicije. Stranka za BiH i NES su poručili da za njih ovaj pokret ostaje ravnopravan partner unutar “Osmorke”.

Puklo je na izboru delegata u domove naroda, gdje je SDP iako unutar koalicije stranka sa najvećim brojem glasova, ostala bez delegata.

Izvor: faktor.ba