Home » Nikad ne reci nikad i kako su utihnuli arnauti Naše stranke
BiH

Nikad ne reci nikad i kako su utihnuli arnauti Naše stranke

Naša stranka je jučer, 25. januara 2023. godine, zaključila višegodišnju storiju o tome da nikada ne bi išla u vlast s nekom od tri nacionalne stranke koje decenijama sistematski pljačkaju državu, urušavaju institucije i konstantno siromaše građane.

U novembru prošle godine Klix.ba je objavio tekst pod naslovom “Principijelno ‘ne’ ili ipak vlast: Naša stranka i SNSD iza vrata”. Dva mjeseca poslije, tačnije jučer, i zvanično su krenuli na put sa SNSD-om Milorada Dodika koji ih je čekao da sve “otalja”, kako je najavio formiranje Vijeća ministara.

– Naša stranka neće formirati vlast na državnom nivou ako je čine i HDZ i SNSD. Sa SNSD-om Naša stranka neće nikako formirati vlast – rekla je Sabina Ćudić koja je jučer digla ruku “za” da Naša stranka kao dio Osmorke formira vlast sa SNSD-om i HDZ-om.

Mnogi sada smatraju licemjernom njenu nedavnu suzdržanost prilikom glasanja za izbor kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH. No, nikad ne reci nikad.

U julu su iz Naše stranke pozvali EU i Ameriku da eliminišu Milorada Dodika s političke scene.

Danas sjede skupa s Dodikom i zajedno dogovaraju državnu politiku, vjerujući da se promijenio, iako ih svakodnevno svojim izjavama uvjerava da je to isti čovjek koji vodi destruktivnu politiku po interese države BiH, koji je na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije i koji dodjeljuje orden Vladimiru Putinu, neprijatelju br. 1 Zapada.

– Ovo je prilika da još jednom skrenemo pažnju i visokom predstavniku i Evropskoj uniji i SAD-u gdje naš stvarni problem leži. Ako se već petljaju u priču koga ko može birati, a koga ne, neka nam omoguće da ne biramo Ruse – govorili su.

Predrag Kojović koji je jučer također digao ruku da Naša stranka kao dio Osmorke napravi vlast s SNSD-om i HDZ-om jednom prilikom je izjavio kazao da Naša stranka neće učestvovati u vlasti sa SNSD-om jer “ima million razloga zašto – ne…”

Kada je glasao za HDZ-ovca s američke crne liste Marinka Čavaru, Kojović je rekao da ga to lično veoma muči, no ipak je jučer ponovo pritisnuo zeleno dugme za kadrove Dragana Čovića i Milorada Dodika iako je nekada za njih govorio: “Dva smo svijeta različita, imamo različite vizije BiH”. Pitanje je da li mu je i ovo mučna odluka koja ne prestaje da ga mori.

No, posebno je zanimljivo kako je naglo utihnuo glas jednog od najglasnijih kritičara SNSD-a, HDZ-a i SDA iz Naše stranke – Damira Arnauta. Čak je postao neaktivan i na svom Twitter profilu. No, na putu je da postane ambasador BiH, pa se vjerovatno posvetio tome.

Posljednjih mjeseci gradio je svoj politički put na priči da “3 nije 4” u kontekstu broja delegata koje je SNSD na kraju i dobio u Domu naroda Parlamenta BiH. Prozivao je Arnaut novinare koji su najavljivali da će Dodik imati svoja četiri delegata i da će Naša stranka uprkos svemu biti dio koalicije na državnom nivou s Dodikom i Čovićem, kao i da su ta dvojica političara preko noći postala poželjni partneri međunarodne zajednice.

Nakon što se sam nudio za šefa diplomatije BiH, a to nije dobio, počeo je kritikovao određene poteze Osmorke, no brzo je njegov glas utihnuo. Zašto i kako, samo se može pretpostavljati, jer smo nedugo nakon toga objavili vijest da je Damir Arnaut predložen za ambasadora BiH u Njemačkoj.

Politički smiren, lično zadovoljan, budući ambasador u mandatu vladajuće koalicije koju Naša stranka čini sa SNSD-om i HDZ-om. Nikad ne reci nikad. Otvoreno je novo poglavlje.

Izvor: klix.ba