Home » Neum domaćin Petog kongresa o katastru u BiH
BiH

Neum domaćin Petog kongresa o katastru u BiH

Peti kongres o katastru u Bosni i Hercegovini s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom “Zemljišna administracija podloga za ekonomski razvitak“ održat će se u Neumu od 27. do 29. rujna u organizaciji Geodetskog društva Herceg Bosne (GDHB).

Ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (FGU) Željko Obradović istaknuo je kako ta uprava u svom djelovanju nastoji biti inovativna i pratiti najnovije i suvremene trendove u području zemljišne administracije te da su posljedica tog nastojanja rezultati koje je postigla u posljednjih petnaestak godina, navode organizatori.

– U skladu s motom kongresa “Zemljišna administracija podloga za ekonomski razvitak“, osobno ću prezentirati kako FGU vidi jedan uspješan sustav zemljišne administracije koji maksimalno podržava ekonomski razvitak. Zapravo je to prezentacija trenutnih projekata i aktivnosti, ali i vizije sustava koji FGU planira izgraditi. Bit će prezentirana nova arhitektura zemljišnoknjižnog i katastarskog informacijskog sustava u FBiH i projekt izlaganja na javni uvid podataka izmjere i katastarskog klasiranja zemljišta, a predstavit ćemo i planirane projekte te aktivnosti – kazao je Obradović.

Dodao je kako smatra da će sudionici kongresa iz planiranih prezentacija steći dovoljno korisnih informacija za svoj daljnji rad.

– Mislim da je Društvo izabralo vrlo kvalitetne predavače i aktualne teme za uvodna predavanja. Tu je u prvom redu predavanje ravnatelja Geodetske uprave Slovenije i člana Upravnog odbora Eurogeographicsa Tomaža Peteka o “Green Deal“ (zelenom dogovoru), tijekom koga će sudionici kongresa moći upoznati s aktualnostima i izazovima s kojima se sektor zemljišne administracije susreće u EU. Drugim predavanjem profesora Nedima Tune s Geodetskog odsjeka Građevinskog fakulteta u Sarajevu obilježit ćemo 70 godina od početka nove izmjere teritorija BiH. Zaključno će Maho Taso govoriti o važnosti registra cijena nekretnina za pravilno funkcioniranje tržišta nekretnina – naglasio je Obradović.

Pored toga, bit će prezentirana 23 rada koji dolaze iz BiH, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Austrije, a svi radovi su, kako dodaje, bogati podatcima i informacijama potrebnim za svakodnevni rad geodetskih stručnjaka.

– U prvom redu očekujem da kongres proteče po planiranom rasporedu, te da svi sudionici prikupe dovoljno informacija i podataka potrebnih za svoj svakodnevni rad i planiranje budućih aktivnosti. Također, očekujem da se na marginama kongresa sudionici druže i razmjene profesionalne, a napose životne informacije. Svi do sada organizirani kongresi o katastru su garancija da će i ovaj kongres pružiti dosta zanimljivih sadržaja i dati priliku svim sudionicima da se upoznaju sa trenutnim i budućim projektima kako u BiH, tako i regiji te na međunarodnoj sceni – zaključio je ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Željko Obradović.