Home » NES o mogućoj Schmidtovoj odluci za formiranje vlasti u FBiH: Dalji aparthejd je neprihvatljiv
BiH

NES o mogućoj Schmidtovoj odluci za formiranje vlasti u FBiH: Dalji aparthejd je neprihvatljiv

Narodni evropski savez (NES) osvrnuo se na najave da će visoki predstavni ponovno intervenirati u proces formiranja vlasti u FBiH te su poručili da je dalje generiranje aparthejda kroz Ustav neprihvatljivo.

Povodom informacije da će visoki predstavnik nametnuti izmjene Ustava FBiH, prema kojima bi dva člana rukovodstva FBiH mogla imenovati premijera FBiH bez saglasnosti trećeg ukoliko onaj koji nije saglasan ne dobije dvotrećinsku podršku u svom Klubu naroda u Domu naroda FBiH te i u kantonu s najviše stanovništva iz naroda kojem pripada, iz NES-a su naglasili kako ovakav prijedlog nije nešto što će oni podržati.

“Model izmjena Ustava FBiH prema kojem bi kantoni sudjelovali u izboru Vlade Federacije BiH, tačnije tri kantona u kojima živi najviše Bošnjaka, Srba i Hrvata, za NESBiH nije prihvatljiv. Umjesto da se pojednostavi proces formiranja vlasti kako bi se izbjegle blokade, kao i da se sigura jednaka vrijednost glasa na teritoriji cijele Federacije BiH, rješenjima koja su se pojavila u medijima dodatno bi se produbila nejednakost glasa u Federaciji BiH, te bi se favorizirali određeni kantoni”, saopćili su iz ove stranke.

Poručili bi kako bi ovakav prijedlog zakomplikovao proces izbora vlasti.

“To bi značilo i dodatno usložnjavanje procesa izbora novih vlasti, jer više ‘osigurača’ znači i više mogućnosti za blokade, a posebno za zloupotrebe u sistemu čemu smo već svjedočili prilikom izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Također, uvođenje tri kantona s ‘etničkom većinom’ u proces izbora Vlade FBiH dodatno jača etnički sistem odlučivanja suprotan demokratskim i evropskim vrijednostima, u kojem se nameće nejednaka vrijednost glasa favoriziranjem da samo tri kantona s etničkom većinom imaju pravo sudjelovati u izboru izvršne vlasti na višem nivou, a za koju nisu ni na koji način ni nadležni”, ističu iz NES-a.

Pojasnili su kako bi ovakav sistem uspostavio diskriminaciju prema građanima iz ostalih kantona.

“Takvim rješenjem bi se uspostavila diskriminacija prema građanima koji žive u ostalih sedam kantona, koji bi postali kantoni drugog reda jer nemaju isto aktivno i pasivno biračko pravo što je u koliziji s principom jednakopravnosti i pravičnosti”, navode iz NES-a.

Izvor: Klix