Home » Nekoliko jednostavnih načina da se riješite muha
Magazin

Nekoliko jednostavnih načina da se riješite muha

Muhe su najčešće viđene ljeti, kada je njihova aktivnost u prirodi veća. Osim što su mnogima one neugodna pojava, one prijete zdravlju jer mogu prenositi zarazne bolesti. Iz tog razloga, u potrazi smo za načinom da ih držimo podalje od svog doma.

Kako bismo ih se lakše riješili, treba da znamo šta to one vole, to jest, ne vole.

Muhe privlači ugljen dioksid iz gaziranih pića, pa trebate obratiti pažnju da su flaše uvijek dobro zatvorene i smještene u frižider. Tokom toplih ljetnih dana, one se često skupljaju oko kante za smeće zbog njenog sadržaja. Kako bi ovo spriječili, na dno kante za smeće pospite sodu bikarbonu. Ona će upiti i neutralisati tečnosti i mirise iz kese. Također, obratiti pažnju na češće pražnjenje kante.

Izbjegavajte nagomilavanje prljavog posuđa u kuhinji, time dajte priliku muhama da šire bakterije pa čak i izlegu jaja. Ostatke hrane pravilno spremite u vrećice sa zatvaračem.

Muhe su osjetljive na jake mirise eteričnih ulja, ne podnose ih. Možete na jednostavan način napraviti sprej od vode i nekoliko kapi eteričnog ulja mente, lavande, limuna i slično. Osim što ćete time otjerati nepoželjne posjetitelje doma, održat ćete i svježinu prostorija.

Da otjerate muhe iz kuhinje, najbolje je koristiti jabukovo sirće. Uzmite čašu i naspite do pola jabukovog sirćeta. Stavite prozirnu foliju preko i izbušite nekoliko malih rupa kako bi se miris mogao širiti i držati muhe dalje od vaše kuhinje.

Ukoliko ste jedni od onih koji vole i uzgajaju kućno bilje, uvrstite negdje i saksiju sa bosiljkom. Riješit će vas muha a uz to imate i svjež začin.

Tags