Home » Neke stvari i namirnice koje bi bacili u smeće mogu biti veoma korisne
Magazin

Neke stvari i namirnice koje bi bacili u smeće mogu biti veoma korisne

Prirodni sastojci su uvijek najbolji izbor za njegu pa i kada su u pitanju cvijeće i biljke u vrtu. Namirnice koje svakodnevno koristimo u kuhinji i njihovi ostaci koji bizavršili u smeću odlično se mogu iskoristiti za prehranu i zaštitu biljaka.

Donosimo vam nekoliko ideja kako iskoristiti stvari koje više nemaju svoju svrhu u domaćinstvu i kuhinji.

Papirne vrećice su fantastične za zaštitu biljaka od mraza. Ona se ponaša kao izolator i zadržava topal zrak oko biljke. Ukoliko sumnjate da će biti mraz, zaštitie biljke tako da na svaku stavite po jednu vrećicu i pričvrstite je spajalicom ili lastikom. Kada je sunčano ili vlažno vrijeme uklonite ih sa biljaka.

Stare viljuške, kašike i noževi vam mogu koristiti prilikom sadnje, presađivanja i održavanja biljaka u vrtu ili balkonskim saksijama. Uz to, ne zatijeva mnogo prostora za skladištenje.

Prije nego nabacate kompost ili novu zemlju oko svojih biljaka, stavite komad starih novina. One će spriječiti rast korova. Poslažite ih oko biljke i preko stavite zemlju, kamenčiće ili slamu.

Skoro iskorišteni čvrsti sapun za ruke također može biti koristan. Drđat će štetne insekte podalje od vašeg vrta. Potrebno je da ga stavite u staru najlon čarapu ili mređicu i objesite u blizini biljaka. Osim za to, najlon čarape možete koristiti i za podvezivanje stabljika. Njihova mekana tekstura neće oštetiti biljke prilikom njihovog rasta.

Ako je potrebno da postavite fizičku prepreku za gusjenice ili druge gmizavce, to možete jednostavno napraviti od limenke. Uklonite gornji i donji dio te ga utisnite u zemlju. Unutar nje posadite biljku koju želite.