Home » Navike koje loše utiču na zdravlje vaše kose
Magazin

Navike koje loše utiču na zdravlje vaše kose

Glavni faktor za postizanje željenog rezultata zdrave kose je odabir šampona prema vlastitom tipu kose.

Nakon što dobijemo profesionalni tretman u salonu, malo ljudi shvati da je takav način njegovanja moguće sprovoditi i kod kuće te održati kosu takvom do narednog dolaska u salon. Zdravlje i njega kose ne zahtijeva ništa manje pažnje i vremena od njege lica i tijela. Rezultat njege u najvećoj mjeri zavisi od preparata koji se koriste i tehnike. Pored toga, važno je riješiti se loših navika koje su u većini slučajeva i uzork loše kvalitete kose.

Izbor šampona prema tipu kose je ključan faktor za postizanje željenog rezultata. Ako je vaša kosa više oštećena, formula proizvoda bi trebala da bude više alkalna. Korištenje agresivnih šampona za normalnu kosu mnogo isušuje kosu i ispire boju. Sa druge strane, šampon sa previše njegujućih sastojaka neće dobro oprati ofarbanu kosu zbog čega ona gubi svoj sjaj i postaje masna.

Upotreba balzama za kosu nije uvijek korisna. Dodatna hidracija i njega je potrebna samo za kosu dužu od pet centimetara. Za onu kraću, pravilno odabran šampon će odraditi dobar posao. Najveća greška je stavljati regenerator na tjeme, to će učiniti kosu mnogo masnijom. Vrlo suhi krajevi su obično posljedica nedovoljne gustine regeneratora.

Primijetili ste da je kosa zimi uvijek više suha nego ljeti. Uzrok tome je vazduh prostora u kojem se nalazimo. Ovo se najbolje može ispraviti tako da stavimo ovlaživač zraka u prostorije kuće.