Home » NATO započinje obuku ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16
Svijet

NATO započinje obuku ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

Koalicija od 11 zemalja počet će obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16 u augustu u Danskoj, a centar za obuku bit će uspostavljen u Rumuniji, saopćili su zvaničnici u utorak na marginama samita NATO-a u Litvaniji.

Članice NATO-a Danska i Nizozemska predvode međunarodne napore da obuče pilote, kao i pomoćno osoblje, održavaju avione i na kraju omoguće snabdijevanje Ukrajine avionima F-16 u njenom ratu s Rusijom.

– Nadajmo se da ćemo moći vidjeti rezultate početkom naredne godine – izjavio je novinarima vršilac dužnosti ministra odbrane Danske Troels Lund Poulsen nakon ceremonije potpisivanja.

Do sada se nijedna država nije obavezala da će poslati F-16 u Ukrajinu, iako su Poljska i Slovačka isporučile 27 MiG-ova 29 kako bi dopunile ukrajinsku flotu borbenih aviona.

Kijev, koji je pokrenuo kontraofanzivu protiv ruskih snaga, više puta je pozivao zapadne zemlje da isporuče avione i obuče svoje pilote da upravljaju njima, kako bi se uspješno suprotstavili zračnoj dominaciji Moskve.

– Moramo braniti naše civilno stanovništvo, našu infrastrukturu, kritične objekte, naše škole, naše univerzitete. Zato je za nas veoma važno da ova koalicija borbenih aviona krene – izjavio je novinarima ukrajinski ministar odbrane Oleksej Reznikov.

Nadam se – ja sam optimista – da ćemo nakon šest mjeseci vidjeti rezultate – kazao je.

Na samitu, koji bi trebalo da se završi u srijedu, čelnici NATO-a usuglasili su se da budućnost Ukrajine leži unutar alijanse, ali nisu uručili poziv Kijevu ili raspored za pristupanje koji je Ukrajina tražila, prenosi Reuters.