Home » Namirnice koje nemaju rok trajanja
Magazin

Namirnice koje nemaju rok trajanja

Namirnice koje nemaju rok trajanja – Sirće, bijelo ili balzamiko nemaju rok trajanja. Zbog svoje kisele osobine ono je samoodrživo i ne trebaju mu posebni uvjeti za skladištenje. Ono može da stoji duži period bez da mu se išta dogodi. Također, prilikom spremanja neke hrane možete dodati sirće kako bi spriječili kvarenje. Idealan je začin za salatu a super je i kao sredstvo za čišćenje.

Med, lijek prirode ima mnoge benefite za zdravlje. Pored svih ljekovitih osobina koje ima, on ima i neograničen rok trajanja. Stajanjem se može kristalizovati ali zadržava sve svoje osobine. Kako bi se riješili kristala, dovoljno je staviti teglu meda u toplu vodu i sačekati da se oni otope.

Natrijum hlorid ili poznatija kao kuhinjska so otkrivena je prije nekoliko milijardi godina. Poznato je da se upravo ona koristi kao zaštita hrane od bakterija i brzog kvarenja. Ova namirica zauvijek zadržava svoju svježinu.

Gustin koji koristimo za pravljenje kolača je također na listi ovih namirnica. Potrebno ga je pravilno skladištiti i čuvati na suhom mjestu kako bi zadržao svoje osobine. Ukoliko ga ostavite dugo na zraku, on može da se pokvari. Tada se stvore grudice i kristali, to je znak da on više nije dobar za upotrebu.

Uz već pomenutu so, tu je i šećer. Može trajati godinama ali naravno uz pravilno čuvanje. Problem je što šećer brzo postane tvrd ako se čuva blizu izvora toplote ili vlage. Ne može da se pokvari jer nije povoljna sredina za razvijanje bakterija. Jedino treba obratiti pažnju na insekte i gmizavce.

Čisti ekstrakt od vanilije u sebi sadrži alkohol, što čini njegov rok vječnim. On će uvijek biti jednakog okusa i svježine. Važno je pri kupovini utvrditi da li se radi o pravom ekstraktu ili vještačkom jer takav ima rok trajanja.

Grah koliko god dugo da stoji zadržava sve nutritivne vrijednosti. Jestiv je i moguć za upotrebu, ali što je stariji, to se teže kuha. Ako se odlučite za spremanje ovakvog graha, prvo ga potopite u vodu nekoliko sati da on nabubri pa tek onda ga kuhajte.