Home » Na području Stoca planirana sadnja 54 hektara novih vinograda
Ekonomija

Na području Stoca planirana sadnja 54 hektara novih vinograda

Uskoro će provesti kompletnu sanaciju zemljišta, a poslije toga ćemo urediti cijelu parcelu i posaditi neku pretkulturu, djetelinu ili neke žitarice

Na 54 hektara nekadašnjih stolačkih vinograda u Jasoču, završena je prva faza pripreme zemljišta te će na ovoj površini biti podignuti novi vinogradi. Potvrdio je to s Marin Gagro, direktor vinarije “Domanica”, doskorašnjih “Vina Zadro”, iz Domanovića. 

“Uradili smo iskope, odstranili korov, žicu, kolce. Slijedi druga faza u kojoj ćemo provesti kompletnu sanaciju zemljišta, a poslije toga ćemo urediti cijelu parcelu i posaditi neku pretkulturu, djetelinu ili neke žitarice. Završna faza bit će podizanje novih vinograda”, rekao je Gagro za Večrernji. 

Vinarija “Domanica d. o. o.”, je prije dvije godine prešla u vlasništvo kompanije MCI iz Širokog Brijega. Za razliku od mnogih vinogradara, 2023. za njih je bila uspješna, podbacio je jedino vranac, odnonso imao slabije prinose, a “sve ostale sorte su bile super”.

“Kvaliteta grožđa bila je bolja nego godinu prije. Glavnina naših vinograda je na Trijebnju, na nadmorskoj visini 430-440 metara, svakako da je i ta činjenica imala utjecaja da nam grožđe bude i zdravo i kvalitetno”, konstatirao je Gagro te dodao kako plasman vina uopće neće biti upitan. 

“Domanica” trenutno ima 27 hektara vinograda, od kojih je 90 posto u privatnom vlasništvu, a deset posto na koncesiji. MCI je preuzela najkvalitetnije zemljište na Dubravama (stolačko područje) i u dolini Neretve (čapljinsko područje). Od konca prošle godine govori postali su o većinski vlasnik Agroherca. 

Izvor: www.akta.ba