Home » Na granici s Hrvatskom uhapšeni državljani BiH: U kamionima prevozili Turke, Kineze…
Crna hronika

Na granici s Hrvatskom uhapšeni državljani BiH: U kamionima prevozili Turke, Kineze…

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske izvijestilo je o nekoliko pokušaja izbjegavanja granične kontrole na graničnim prijelazima Slavonski Šamac i Svilaj, a riječ je o vozačima iz BiH koji su u svojim teretnim vozilima prevozili i prikrili više državljana Turske i Kine.

Policija je u četvrtak navečer na graničnom prijelazu Svilaj kontrolirala teretno vozilo i prikolicu bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka kojima je upravljao 33-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, a suvozač je bio 27-godišnji državljanin BiH, također vozač kamiona.

U saradnji s djelatnicima carine policajci su pregledali priključno vozilo te su između postavljenog tereta uočili deset osoba – tri ženske i sedam muških. Utvrđeno je da se radi o državljanima Kine u dobi od 22 do 55 godina, a kod kojih su pronađene putne isprave.

Temeljem Zakona o strancima odbijen im je ulazak u Hrvatsku te su vraćeni u BiH, no dva muškarca u dobi od 39 i 35 godina zadržana su zbog daljnjeg kriminalističkog istraživanja.

Utvrđeno je i da su ih vozači kamiona za nekoliko hiljada eura trebali prevesti u Italiju pa je policija podnijela kaznenu prijavu za kazneno djelo Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog prostora.

Vozačima je jučer određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, te su oko 17 sati predani u zatvor u Požegu.

Izvor: radiosarajevo.ba