Home » Misija Crvenog križa FBiH u Hatayu i Kahramanmarasu uspješno završena
BiH

Misija Crvenog križa FBiH u Hatayu i Kahramanmarasu uspješno završena

Misija Crvenog križa Federacije BiH u turskim gradovima Hatayu i Kahramanmarasu uspješno je završena.

U Kahramanmarasu postavljena su 33 stambena kontejnera sa pratećom opremom i osam montažnih kuća, iz drugog konvoja humanitarne pomoći Crvenog križa Federacije BiH.

Donacija u vrijednosti od oko 510.000 KM, pored ostalog sadrži i šatore, električne grijalice, agregate, rasklopive krevete i stolice, vreće za spavanje, higijenske pakete i druge prioritetne stvari koje je struktura Crvenog križa, zajedno sa građanima sakupljala na osnovu potreba Turskog Crvenog polumjeseca (TCP).

Sredinom prošlog mjeseca otišao je prvi konvoj Crvenog križa FBiH u vrijednosti od 500.000 KM, a u toku je priprema za treći konvoj koji će činiti higijenski setovi za žene i djevojke prikupljani tokom martovske kampanje „Niste same“.

Delegacija Crvenog križa Federacije BiH predvođena predsjednikom i generalnim sekretarom Huseinom Kličićem i Namikom Hodžićem tokom boravka u Turskoj posjetila je područja koje je pogodio zemljotres – Gaziantep, Hatay i Kahramanmaras gdje su održali niz sastanaka sa zvaničnicima Turskog Crvenog polumjeseca.

Podsjetimo, Crveni križ u Bosni i Hercegovini od samog početka pokrenuo je humanitarni broj 17023 putem kojeg se mogu donirati 2 KM za stanovništvo ugroženo uslijed zemljotresa u Turskoj i Siriji, te otvorio namjenski žiro račun 1340011130004680 kod ASA Banke d.d. Sarajevo, Fra Anđela Zvizdovića 1/A 71000 Sarajevo za uplate donacija (primalac Društvo Crvenog krsta/križa BiH, Kranjčevićeva 2, 71000 Sarajevo).

Od početka akcije, putem žiro-računa i humanitarnog broja do sada je prikupljeno više od 500.000 KM, saopćeno je iz CKFBiH.