Home » Meta otpušta 10.000 uposlenika u drugom valu otkaza
Svijet

Meta otpušta 10.000 uposlenika u drugom valu otkaza

Kompanija Meta, u čijem su vlasništvu Facebook, Instagram i WhatsApp, najavila je da će otpustiti čak 10.000 uposlenika.

Bit će to drugi val otkaza u Meti koja je u novembru 2022. godine otpustila 11.000 uposlenika. Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg je kazao da je odluka teška, no da je dio “godine efikasnosti”. Pored 10.000 ukinutih radnih mjesta, 5.000 otvorenih pozicija u kompaniji ostat će nepopunjeno.

Zuckerberg je u obraćanju uposlenicima naveo kako vjeruje da je kompanija dobila “poziv na buđenje” 2022. godine kada je smanjen prihod. On je naveo više kamatne stope, globalnu geopolitičku nestabilnost i pojačanu regulativu kao neke od faktora koji utječu na Metu.

“Mislim da bismo se trebali pripremiti za mogućnost da se ova nova ekonomska realnost nastavi u narednim godinama”, kazao je Zuckerberg.

Rezovi su uslijedili u vrijeme kada se kompanije među kojima su Google i Amazon bore s balansiranjem mjera za smanjenje troškova i potrebom da ostanu konkurentne.

Početkom godine je Amazon najavio ukidanje više od 18.000 radnih mjesta zbog “nesigurne ekonomije” i brzog zapošljavanja tokom pandemije koronavirusa, dok je Googleova matična kompanija Alphabet otpustila 12.000 uposlenika.

Dosad je u tehnološkoj industriji ove godine otpušteno više od 128.000 ljudi.