Home » Majmunske boginje u Hrvatskoj – potvrđen prvi slučaj
Svijet

Majmunske boginje u Hrvatskoj – potvrđen prvi slučaj

Majmunske boginje u Hrvatskoj – Iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu je potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja.

Zaražena je muška osoba koja je neko vrijeme boravila u Španiji i Italij. Osoba koja je zaražena ima blaži oblik majmunskih boginja i nije hospitalizirana u bolnicu. Smješten je u kućnoj izolaciji. Zaraza majmunskim boginjama utvrđena je PCR testiranjem.

Direktorica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić opisala je kako najčešće izgledaju simptomi kod zaražene osobe. “To je virusna bolest, radi se o DNK virusima, sjedište je na neki način u Africi. Prva pojava bila je 70-ih godina.

Zovu se majmunske boginje, međutim, smatra se da majmuni kao i ljudi nisu glavni rezervoari već da su slučajni domaćini. Najčešće se tu radi o malim, sitnim glodavcima, uključujući miševe, štakore i vjeverice te brojne primate”, objasnila je Markotić.

Također je navela da postoji mogućnost prijenosa s čovjeka na čovjeka, sa životinje na čovjeka, ali i s čovjeka na životinju. Markotić je rekla da bolest počinje visokom temperaturom, kao i druge zarazne bolesti, iscrpljenošću i jakom glavoboljom.

Trećeg ili četvrtog dana se pojavi osip, prvo na mjestu inicijalnog ulaza, a onda se dalje širi od lica, ekstremiteta, trupa, a na kraju po dlanovima i tabanima.

Raniji slučajevi majmunskih boginja su zabilježeni u Sloveniji i Srbiji.