Home » Majke Srebrenice obišle stratišta širom Podrinja (FOTO)
BiH

Majke Srebrenice obišle stratišta širom Podrinja (FOTO)

Udruženja koja okupljaju majke Srebrenice i Podrinja i danas su, kao i svake godine, organizovali obilazak stratišta širom bosanskog Podrinja.

Na za njih težak put, prepun bolnih uspomena, majke i žene Srebrenice i Podrinja krenula su ispred Čaršijske džamije u Srebrenici, a svoj pohod okončat će danas oko 17 sati u Pilici na području Grada Zvornika.

– Obići ćemo Osnovni sud u Srebrenici i nekadašnje sjedište policije. Potom ‘Bijelu kuću’ u Potočarima, masovnu grobnicu na Budaku, Zemljoradničku zadrugu u Kravici, fudbalsko igralište u Novoj Kasabi, Osnovnu školu u Orahovcu, branu u Petkovcima, Kozluk, Branjevo i Pilicu… Zaista težak put jer smo sve na tim lokacijama ostajale bez svojih najbližih – kaže Nura Begović iz Udruženja “Žene Srebrenice”.

Najemotivnije je bilo ispred Zemljoradničke zadruge u Kravici. Majke i žene Srebrenice i Podrinja nisu mogle ući u ograđeni kompleks na kojem je urađena i fasada, a sve kako bi se prikrili tragovi strijeljanja oko 1.300 Bošnjaka.

– Odavno je ovdje trebala da bude bar spomen – ploča. Moj suprug je ubijen ovdje i ovo stratište mi je najteže – kaže Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja žena “Podrinje – Bratunac”.

Majke i žene Srebrenice i Podrinja istakle su svoje ogorčenje zbog hapšenja povratnika Mirsada Omerovića te poručile kako nikada neće odustati od traganja za istinom i pravdom.