Home » Mađarska blokirala izjavu EU o izdavanju potjernice za Putinom
Svijet

Mađarska blokirala izjavu EU o izdavanju potjernice za Putinom

Mađarska je blokirala zajedničku izjavu zemalja članica Evropske unije o izdavanju potjernice za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od strane Međunarodnog kaznenog suda u Hagu.

Zbog veta Budimpešte, šef diplomatije EU Josep Borrell oglasio se u svoje ime saopćenjem u kojem je “primio na znanje odluku Međunarodnog kaznenog suda”, prenosi Ukrajinska Pravda.

“EU vidi odluku ICC-a kao početak procesa odgovornosti i pozivanja ruskih čelnika na odgovornost za zločine i grozote koje naređuju, omogućuju ili čine u Ukrajini”, rekao je Borrell u izjavi objavljenoj u nedjelju navečer.

Osim toga, u ponedjeljak su ministri pravosuđa EU-a izdali vlastitu izjavu u prilog odluci Međunarodnog kaznenog suda, koju Mađarska opet nije potpisala.

Očekuje se da će se nalog zahapšenje ruskog predsjednika pojaviti i u zaključcima sastanka Evropskog vijeća koji će se održati 23. i 24. marta.

Podsjećamo, krajem prošle sedmice, predpretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda objavilo je nalog za hapšenje Putina i komesara za dječija prava ruskog predsjednika Mariju Lvovu-Belovu zbog nezakonitog transfera stanovništva (djece) iz okupiranih dijelova Ukrajine u Rusku Federaciju.

Izvor: Klix