Home » Ljeto je tu ali i visoke temperature – Koje su to mjere zaštite tokom toplih dana?
Magazin

Ljeto je tu ali i visoke temperature – Koje su to mjere zaštite tokom toplih dana?

Mjere zaštite tokom toplih dana – Ljeto je stiglo, visoke temperature i dugi dani u mnogima bude radost. Godišnji odmori, putovanja i uživanje na plaži su prve asocijacije na ljeto.

Sve to je zaista super ali ipak treba biti na oprezu i sačuvati svoje zdravlje od visokih temperatura i Sunčevih zraka. Organizam treba prilagoditi ljetu.

Podnosili vrućine ili ne, svi treba da prilagodimo način života ljetnim danima. Od ishrane pa do oblačenja, svemu posvetiti pažnju. Obroci treba da su češći a laganiji.

Birati prozračnu odjeću od prirodnih materijala. Također, prilagoditi dnevne aktivnosti koliko je to moguće. Ne kretati se u podnevnim satima.

Nije važno koji tip kože imate, bitno je da se pridržavate preventivnih mjera poput kontrolisanog izlaganja suncu. Pratiti UV indeks i izbjegavati boravak vani u kritičnim periodima.

Obavezno je koristiti kreme ili sprejeve sa zaštitnim faktorom 30 ili 50. Naročito za djecu se preporučuju sredstva sa zaštitinim faktorom 50. Nanositi zaštitu svaki dan, 10 do 20 minuta prije izlaganja suncu i nakon svakog boravka u vodi.

Ukoliko ste tip koji voli izležavanje na plaži i sunčanje, obavezno to uvodite postepeno. Veliki je šok organizam naglo izložiti sunčevom zračenju u dugom periodu. Preporučuje se da prvi dan to radite 15 minuta na primjer, a zatim svaki sljedeći produžite za još 5 minuta.

Obzirom da se ljeti više znojimo, organizmu je potrebno više tečnosti. Obratite pažnju da uz sebe uvijek imate flašicu vode. Izbjegavajte zaslađene sokove i gazirana pića. Za one koji su izloženi fizičkom naporu i znoje se više, preporučuje se mineralna negazirana voda. Poznato je da znojem gubimo minerale iz našeg tijela, tako da ih je potrebno nadoknaditi pravilno kako bi se izbjegle komplikacije.