Home » Ljekovite juhe – kako ih spraviti i za šta mogu biti korisne
Magazin

Ljekovite juhe – kako ih spraviti i za šta mogu biti korisne

Naše nane su veoma dobro znale kako pripraviti ljekovite juhe kada ste bolesni i šta u tu juhu staviti od namirnica i začina za određenu bolest. U juhama ima mnogo toga zbog čega se preporučuje njihovo konzumiranje.

Juhe su veoma lagane za probavu, djeluju smirujuće i ospskrbljuju tijelo hranjivim tvarima potrebnim za oporavak. Svaka zemlja ima svoju juhu koja je poznata po svome iscjeliteljskom djelovanju i oporavku tokom bolesti. Neke zemlje imaju određene sastojke koje stavljaju u juhu a koji je bitan u borbi sa bolešću.

U Kini se ljuta i kisela juha s rižom i ocatom, češnjakom i đumbirom koristi za liječenje konstipacije. U istočnoj Evropi popularna je kupusna juha, a koristi se za liječenje ulkusa.

Jeste li ikada čuli za Hipokratovu juhu. Ona je vrlo ljekovita a pravi se od povrća. Ukusan obrok koji pomaže u prevenciji i liječenju mnogih bolesti a naročiti kancerogena oboljenja. Njena najveća vrijednost je sposobnost osnaživanja imuniteta, detoksikacije i jačanja bubrega.

Prije 2.500 godina izumio je Hipokrat, starogrčki liječnik i “otac medicine”, prema kojemu je i dobila ime. Njemački liječnik, dr. Max Gerson, je uvrstio u poseban prehrambeni program koji je predstavljen javnosti 1932. godine pod nazivom Gersonova terapija.

Tokom pripreme se moraju poštovati sljedeća pravila kako bi bila djelotvorna:

– Kuhati na laganoj vatri sa što manje vode.
– Kako bi se spriječilo isparavanje korisnih sastojaka posuda se mora poklopiti.
– Zabranjeno je korištenje aluminijskog posuđa.
– Za obogaćivanje okusa preporučuju se samo sljedeći začini u manjim količinama: piment, lovor, korijander, kopar, kim, komorač, muškatni oraščić, ružmarin, šafran, kadulja, čubar i timijan.

Potrebni sastojci: -1 korijen celera -1 korijen peršuna -2 glavice luka -1 veći poriluk -češnjaka prema želji -malo peršunovog lišća -600 g paradajza -400 g krompira

Povrće oprati, narezati na kriške ili kockice i staviti u veliki lonac te dodajte vode u količini dovoljnoj da prekrije sve povrće. Zagrijte do vrenja i nastavite kuhati na laganoj vatri sat i pol do dva, dok povrće ne omekša. Pred kraj kuhanja dodajte protisnuti češnjak i dozvoljene začine u manjim količinama. Kuhanu juhu propasirajte.