Home » LGBT povorka u Sarajevu, slogan je bio “Porodično okupljanje”
BiH

LGBT povorka u Sarajevu, slogan je bio “Porodično okupljanje”

Ovogodišnja povorka LGBT održana je u glavnom gradu BiH 25. Juna. Ovo je treća povorka do sada u Sarajevu, a slogan je bio “Porodično okupljanje”.

“Porodična okupljanja su nešto što pripada svima nama, ali neki od nas nemamo priliku da budemo ono što stvarno jesmo”, rekla jeLejla Huremović, članica organizacionog komiteta bosanske Povorke ponosa.

Šetnja je održana od Vječne vatre do muzeja u Sarajevu, a učesnici su kao glavnu poruku uzvikivali – “Mi smo porodica”. “Želimo skrenuti pažnju na problem neprihvatanja, nerazumijevanja i porodičnog nasilja, te vratiti u praksu vrijednosti kao što su ljubav, razumijevanje i prihvatanje svih članova porodice onakvih kakvi jesu”, izjavila je Huremović.

Svoje zahtjeve i potrebe prenijeli su i na transparente na kojima su bile ispisane razne poruke. Članovi zajednice LGBT i organizatori su pripremili niz događaja, kao što su večeri poezije, koncerti, radionice, panel-diskusije i filmske večeri u Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci.

Povorci su se pridružili i predstavnici diplomatskog kora, ambasadorice Njemačke, Švedske, Austrije, ambasador Nizozemske, zamjenica ambasadora SAD, predstavnici Naše stranke, kulturno-umjetnički djelatnici, novinari.

Povorku je podržao i sarajevski premijer Edin Forto. “Bitno je da se o ljudskim i građanskim pravima ne raspravlja. Tolerancija je budućnost Bosne i Hercegovine”, poručio je Forto.

Povorka je završena bez ijednog incidenta. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo saopšteno je da je događaj sa sigurnosnog aspekta uspješno realizovan i da su policijski službenici bili na visini zadatka.