Home » Lendo: Najbolje rješenje za BiH je da se mi pokušamo dogovoriti
BiH

Lendo: Najbolje rješenje za BiH je da se mi pokušamo dogovoriti

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo bio je uvodničar sinoćnje tribine u organizaciji Stranke demokratske akcije Zenica, pod nazivom “Bosna i Hercegovina u aktuelnom političkom trenutku”.

Lendo je u svom izlaganju ponovio poznati stav kako neće dati svoj potpis na sastav nove Vlade FBiH bez SDA, jer to je, dodao je, “stav SDA i ovih ljudi, koji su večeras bili na ovoj tribini”. Zeničko-dobojski kanton i čitava FBiH, istakao je, “dali su povjerenje SDA”.

“U svemu tome, ne samo da trebamo, mi moramo učestvovati u kreiranju kada je u pitanju FBiH i BiH. Upravo zbog tih, pozitivnih procesa, a i zbog sigurnosti BiH. Mi cijelo vrijeme, kada govorimo o dijelu Vlade FBiH, nama je uvijek na pameti BiH. BiH je broj jedan pa sve, onda, ostalo”, podvukao je Lendo.

Na novinarsku konstataciju da iz Unsko-sanskog kantona pristižu vijesti da je SDA, navodno, blizu dogovora oko formiranja vlade tog kantona, Lendo je potvrdio da su, nakon okončanja posrednih izbora te izbora rukovodstva FBiH, krenuli razgovarati o koalicijama.

“Upravo ovih dana predsjednik Bakir Izetbegović i vrh SDA poziva na razgovore. Vidjet ćemo kako će i na koji način završiti ti pregovori, ali ja sam optimista i siguran da će ovi jedno izvjesno vrijeme pokušati da zaobilaze i da traže pomoć od međunarodne zajednice, ali ovih dana, kako sam ja vidio, međunarodna zajednica upravo pokušava da kaže da se mi trebamo dogovoriti u BiH. To je najbolje rješenje za BiH”, poručio je Lendo.

SDA, rekao je Lendo, mora ostati čvrsta i jedinstvena, a to je, onda, garant da će učestvovati u pozitivnim procesima i u FBiH i u BiH.

Drugi gost-uvodničar na tribini u Zenici bio je zastupnik te stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH Amor Mašović, koji je govorio o “nečasnoj ulozi jednog dijela međunarodne zajednice u posljednjih 30 godina”. Počevši, naglasio je, od “neintervencije i prepuštanja nezavisne BiH, koja je tek bila stekla nezavisnost, agresiji od njenih susjeda 1992./1993. godine”.

“Iza ovog današnjeg, aktuelnog stanja u BiH, stoji jedan dio međunarodne zajednice, koji je našao izvođače radova u nekim malim strankama koje su se ujedinile na jednoj, rekao bih, neprincipijelnoj osnovi. Narod u BiH, prije svega bošnjački narod, već osjeća posljedice tog projekta, kojeg je dio međunarodne zajednice osmislio, a izvršavaju ga njihovi pomoćnici ili izvođači radova. Rekao sam da će SDA ostati uz bošnjački narod”, kazao je Mašović.

Predsjednik SDA Zenica Nezir Pivić istakao je kako ta stranka ovakve tribine organizira širom BiH, a publika na tribini u tom gradu dala je podršku potpredsjedniku FBiH Refiku Lendi.

“Kada pogledate sve postupke koji su išli u pravcu svih dešavanja koji se tiču Federalne vlade, odnosno FBiH, obilježeni su neustavnim djelovanjem. I ovo posljednje djelovanje gospođe Lidije Bradare, gdje ona saziva potencijalnog premijera FBiH, a da ne konsultuje jednog od potpredsjednika, u suštini je neustavno djelovanje. Ona, u principu, o budućem sastavu vlade može razgovarati samo na način da se slože oba potpredsjednika FBiH. Sve što uradi u suprotnom pravcu suprotno je Ustavu FBiH koji je u potpunosti izjednačio poziciju predsjednika i potpredsjednika FBiH”, kazao je Pivić.

Neprihvatljivo je, podvukao je, da se saglasnošću predstavnika Srba i Hrvata, a bez podrške predstavnika Bošnjaka, koji predstavlja više od 70 posto stanovništva, formira Vlada FBiH.

“Samo zamislite da se u Republici Srpskoj želi formirati Vlada RS-a, na način da se konsultuju Bošnjaci i Hrvati, a da se zanemari predstavnik Srba”, kazao je Pivić.