Home » Kurti: Postoji rizik od organiziranih nasilnih napada srpskih kriminalnih struktura
Svijet

Kurti: Postoji rizik od organiziranih nasilnih napada srpskih kriminalnih struktura

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je na današnjoj sjednici kosovske Vlade kako u toj zemlji još  postoji rizik od organiziranih nasilnih napada srpskih kriminalnih struktura.

Kurti je podsjećajući kako je od terorističkog napada u Banjskoj prošlo osamnaest dana još jednom ponovio kako je napad organiziran s ciljem pripajanja sjevernog djela Kosova u što su bile uključene  najmanje četiri razine Srbije i to  predsjednik, obavještajne službe, Ministarstvo obrane i vojska.

Prema njegovim riječima, puštanje Milana Radoičića na slobodu manje od 24 sata nakon uhićenja dokaz su i signal mogućeg pregrupiranja i osvete

“Nažalost, potpora koju je teroristička skupina dobila od Srbije s jedne strane tretirajući ih kao heroje i mučenike, a s druge strane intenzivirajući djelovanje vojske uz granicu s Kosovom, samo ih je ohrabrila”, kazao je Kurti.

Kurti je pozvao Srbe na Kosovu na oprez i suzdržanost u danima koji slijede te dodao kako su na Kosovu svi ravnopravni i ne postoje neželjene zajednice.

“Pozivam vas, dragi sugrađani, da u danima, mjesecima i tjednima koji dolaze budete oprezni i suzdržani od insceniranog i zlonamjernog nasilja. Na Kosovu smo svi ravnopravni građani jer je država pravna, a društvo demokratsko. Ne postoje neželjene zajednice, svi zajedno žive i rade posvuda na našem voljenom i proeuropskom Kosovu”, kazao je Kurti, prenose Reporteri.net.

Kurti je istaknuo da je Kosovo sigurna zemlja te da prema globalnom indeksu, ima najnižu razinu kriminala među svim zemljama zapadnog Balkana.

Službena Priština napad na kosovsku policiju u Banjskoj 24. rujna u kojem je poginuo policajac i tri srpska napadača, smatra terorističkim činom, a više članica Europske unije traži uvođenje mjera protiv Srbije ako se dokaže povezanost Beograda s napadima na sjeveru Kosova.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani kazala je da se Beograd nije ogradio od napadača, nego im je pružio utočište nakon bijega s Kosova.

Također i glasnogovornik Europske unije Peter Stano kazao je da srpske vlasti veoma dobro znaju što treba uraditi i što se od njih očekuje kada se govori o punoj i bezuvjetnoj suradnji u istrazi o incidentu u Banjskoj.

Europska unija (EU) je spremna, kada se članice slože, razmatrati određene mjere i protiv Srbije ako ne bude deeskalacije ili ako dođe do dodatne eskalacije, kazao je Stano.