Home » Kurti najavio djelomično povlačenje policajaca iz zgrada općina na sjeveru Kosova
Svijet

Kurti najavio djelomično povlačenje policajaca iz zgrada općina na sjeveru Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je da će broj policajaca unutar i oko zgrada općina na sjeveru Kosova s većinskim srpskim stanovništvom biti smanjen, ali da se policajci neće povući iz tih općina već će se samo rasporediti na drugim lokacijama.

“Dakle, 25 posto policajaca bit će premješteno na druge lokacije u istim općinama i nastavit će obavljati svoju dužnost tamo gdje ima više potrebe, jer smatramo da je situacija u blizini općinskih zgrada u posljednja dva tjedna relativno mirnija”, rekao je Kurti na sjednici kosovske Vlade.

Europska unija (EU) i Kosovo su u ponedjeljak u Bratislavi postigle dogovor o mjerama ka deeskalaciji na sjeveru Kosova, tokom susreta posebnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka i glavnog pregovarača Kosova Besnika Bislimija.

Prema postignutom dogovoru Priština će smanjiti broj policijskih snaga unutar i oko općinskih zgrada te organizirati nove izbore u četiri općine na sjeveru Kosova Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici.

Kosovski primjer je kazao kako je cilj sastanka glavnog pregovarača Kosova Besnika Bislimija i posebnog izaslanika Europske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka bio stvoriti preduvjete za punu i bezuvjetnu provedbu temeljnog sporazuma postignutog u Bruxellesu 27. veljače i njegovog aneksa iz Ohridu, koji je sastavni dio sporazuma.

“Kontinuirano sam naglašavao da za uspjeh provedbe temeljnog sporazuma prvo dvije strane moraju javno priznati da je sporazum pravno obvezujući, što se još nije dogodilo sa srpske strane. Drugo, da se sporazum mora u potpunosti provoditi, što vjerojatno još uvijek nije jasno jednoj strani, treće, da se provedba članaka sporazuma ne može uvjetovati, i četvrto, da obje strane moraju imati priliku pregovarati s ravnopravne pozicije, što je narušeno otkako su stupile na snagu mjere EU-a”, rekao je Kurti, prenose prištinski mediji.

Kosovski premijer kazao je kako očekuje da će dogovor koji je kosovska Vlada postigla s Europskom unijom o koracima za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova utjecati na to da sankcije Kosovu budu ukinute pa će tako strane u dijalogu biti ravnopravne.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić kazao je kako njegova stranka zahtjeva potpuno povlačenje pripadnika kosovske policije iz općina na sjeveru Kosova te dodao kako ne zna hoće li ta stranka izaći na prijevremene lokalne izbore koji bi krajem ljeta trebali biti organizirani u četiri općine na sjeveru Kosova.