Home » Kupka kao lijek
Magazin

Kupka kao lijek

U nekada stara dobra vremena, po cijelom svijetu, kupka se koristila za liječenje mnogih tegoba i zdravstvenih problema. Kupke mogu učiniti mnogo više od toga, ne da se samo osjećate bolje, posebno ako u njih dodate i ljekovite trave nego i da u potpunosti riješite problem.

Topla voda kupke nježno masira vaše tijelo i umorne mišiće i potiče cirkulaciju i rad krvi. Ima pozitivan učinak ubrzanog dovođenje ljekoviti tvari do tkiva. Treba izbjegavati dugotrajna namakanja i boravljenje u vrućoj kupki. Iako vam vrućina može veoma goditi, ona takođe može i potaknuti razne upalne procese.

Krvne žile se naizmjenično šire i opuštaju ako naizmjenično upotrebljavamo vruću i hladnu vodu. Ovakvim djelovanjem povećava se cirkulacija i protok krvi, te navodno smanjuje ukočenost mišića i upala, pojačava probavu i potiče rad svih organa. Zbog toga treba uvijek započeti vrućom vodom ili toplom vodom, a završiti hladnom vodom.

Veoma efikasan način je da pojačate ljekovitu vrijednost kupke jest da u nju dodate razna eterična ulja, koja možete nabaviti u apotekama i trgovinama zdrave hrane. Svako od tih ulja ima određena ljekovita svojstva i svoju svrhu. Ulje eukaliptusa potiče budnost. Ulje geranija smanjuje tjeskobu. Lavanda pomaže protiv depresije. Za ružmarin se kaže da potiče pamćenje.

Evo primjera jedne kupke koja vam može itekako pomoći. Kupka za noge ili sjedeća kupka može biti jednostavno rješenje mnogih problema od glavobolje do hemoroida. U slučaju vrućice ili začepljenja namočite noge u toplu vodu u koju ste dodali prstohvat praha gorušice. To će povući krv u stopala, što će potaknuti cirkulaciju i smanjiti pritisak na krvne žile. Za umirujuću kupku za stopala, u toplu vodu dodajte 2 kapi ulja metvice i 4 kapi ulja ružmarina.